Ντράγκι: Αρχές 2015 η αρχή εκκαθάρισης τραπεζών

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ παρεμβαίνει στη διαμάχη Βερολίνου - Βρυξελλών και δηλώνει πως η αρχή εκκαθάρισης τραπεζών θα πρέπει να είναι σε ισχύ στις αρχές του 2015.

Ντράγκι: Αρχές 2015 η αρχή εκκαθάρισης τραπεζών

Ενώ συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ Κομισιόν και Γερμανίας για το επόμενο βήμα στην τραπεζική ενοποίηση – τη σύσταση ευρωπαϊκής αρχής που θα αναλάβει την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών – ο Μάριο Ντράγκι παρεμβαίνει. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνει ότι η τραπεζική ένωση είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία της ευρωζώνης και τονίζει πως ο μηχανισμός για την εκκαθάριση των τραπεζών θα πρέπει να έχει τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2015.

«Πιστεύουμε ότι ένας ενιαίος μηχανισμός για την εκκαθάριση των τραπεζών θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2015» αναφέρει ο κ. Ντράγκι σε ομιλία του για το Harvard Kennedy School. Στην ίδια ομιλία, ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρει ότι η ευρωζώνη έχει καταγράψει σημαντιkή πρόοδο στη μείωση των ελλειμμάτων, σημειώνοντας ότι το μέσο πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογίζεται στο 0,5% του ΑΕΠ το 2012, έναντι 6% στις ΗΠΑ.

Η Κομισιόν παρουσίασε το πρώτο σχέδιο για την αρχή εκκαθάρισης των τραπεζών τον Ιούλιο. Συνάντησε σθεναρές αντιστάσεις από τη Γερμανία και ένα ισχυρό πλήγμα αυτή την εβδομάδα από το νομικό συμβούλιο της Ευρώπης που συντάχθηκε με την Γερμανία και κατέληξε ότι η προτεινόμενη μέθοδος συγκέντρωσης εξουσιών για το «λουκέτο» τραπεζών, παραβιάζει τον νόμο. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε στη συνέχεια η αρχή εκκαθάρισης να αφορά μόνο τις συστημικά σημαντικές τράπεζες – στο μοντέλο που ακολουθήθηκε και για τον εποπτικό ρόλο της ΕΚΤ.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού, διαφώνησε, λέγοντας πως και οι μικρές τράπεζες μπορούν να κλονίσουν το σύστημα και κατέθεσε τη δική του πρόταση. Δήλωσε πως η Κομισιόν θα μπορούσε να αναλάβει τελικά τα ηνία για περιορισμένο χρονικό διάστημα μεταφέροντας τελικά την αρμοδιότητα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

«Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε από την αρχή ότι η Κομισιόν θα αναλάβει το ρόλο της τραπεζικής εκκαθάρισης για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα και μετά να βρεθεί μία άλλη μακροπρόθεσμη λύση» δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ και συμπλήρωσε: «Το ταμείο στήριξης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα μπορούσε να αναλάβει την τραπεζική εκκαθάριση από την στιγμή που θα γίνει ευρωπαϊκός θεσμός. Για να γίνει αυτό όμως, απαιτείται αλλαγή του ευρωπαϊκού συντάγματος».

Η Γερμανία όμως, απέρριψε την συμβιβαστική πρόταση Μπαρνιέ. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών του Βερολίνου, δήλωσε αμέσως μετά ότι «η πρόταση Μπαρνιέ δεν ξεκαθαρίζει τα νομικά εμπόδια και δεν αλλάζει τίποτα στην γερμανική στάση.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v