Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lew: H οικονομία απειλείται από την πολιτική κρίση

Η αβεβαιότητα γύρω από την πιθανότητα χρεοκοπίας έχει αρχίσει να επηρεάζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και πλήττει την αμερικάνικη οικονομία, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Jack Lew. Ριψοκίνδυνο να περιμένει το Κογκρέσο μέχρι την τελευταία στιγμή, τόνισε.

Lew: H οικονομία απειλείται από την πολιτική κρίση

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάπτυξη της αμερικάνικης οικονομίας προέρχεται από την "τεχνητή πολιτική κρίση" στην Ουάσιγκτον, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Jack Lew και κάλεσε το Κογκρέσο να αυξήσει το ταβάνι του χρέους.

"Είμαστε αντιμέτωποι με μια τεχνητή πολιτική κρίση, η οποία προκαλεί ένα ανώφελο χτύπημα στην οικονομία μας" σημείωσε ο κ. Lew κατά την ομιλία του στη Γερουσία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η αβεβαιότητα γύρω από την πιθανότητα χρεοκοπίας έχει αρχίσει να επηρεάζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Επισήμανε ακόμα ότι θα ήταν ανεύθυνο για την αμερικάνικη κυβέρνηση να θέσει προτεραιότητες στην πληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων.

O ίδιος υπογράμμισε ότι μετά τις 17 Οκτωβρίου η κυβέρνηση μπορεί να μην είναι σε θέση να καλύψει συντάξεις και μισθούς για ορισμένες ομάδες πολιτών και ομοσπονδιακών υπαλλήλων.

"Μεταξύ 17 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου οι ΗΠΑ έχουν μεγάλες πληρωμές για προμηθευτές του Medicare, δικαιούχους κοινωνικής ασφάλισης και βετεράνους, καθώς και για μισθούς ενεργών μελών των ένοπλων δυνάμεων. Μια αποτυχία να αυξήσουμε το όριο του χρέους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την έγκαιρη πληρωμή όλων των παραπάνω” ανέφερε.

Παράλληλα, ο κ. Lew προειδοποίησε ότι είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια πότε ακριβώς θα περάσουν οι ΗΠΑ το όριο του χρέους και τόνισε πως είναι πολύ επικίνδυνο να περιμένει το Κογκρέσο μέχρι την τελευταία στιγμή.

"Με το όριο του χρέους, αν περιμένεις μέχρι την τελευταία στιγμή και κάνεις κάποιο λάθος, θα έχει προκαλέσεις σοβαρή ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ, στην παγκόσμια οικονομία. Είναι ριψοκίνδυνο" σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v