G20: Ανησυχία για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ

Οι διαβεβαιώσεις Λιου και Μπερνάνκε στο δείπνο που παρατέθηκε για τους υπουργούς Οικονομικών της G20. Τι θα περιλαμβάνει το κοινό ανακοινωθέν για το κυβερνητικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ.

G20: Ανησυχία για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ

Το κυβερνητικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ και οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και των Ρεπουμπικάνων κυριαρχεί στις συζητήσεις της G20 – εντός και εκτός ατζέντας – που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον. Αξιωματούχοι σχεδόν από όλα τα κράτη της G20 έχουν εκφράσει τις τελευταίες ημέρες την ανησυχία τους για τον κίνδυνο χρεοκοπίας των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και ο επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκε, σε δείπνο που παρέθεσαν την Πέμπτη στους υπουργούς Οικονομικών της G20, τους διαβεβαίωσαν πως θα υπάρξει εγκαίρως λύση στο θέμα.

«Είπαν ότι το πρόβλημα θα λυθεί μέχρι την 17η Οκτωβρίου» δήλωσε ο Άντον Σιλουάνοφ, υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας – που φέτος προεδρεύει στη G20 – σε δημοσιογράφους και συμπλήρωσε: «Τόσο ο Λιου όσο και ο Μπερνάνκε πιστεύουν ότι αυτές οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν σύντομα».

«Είναι πολύ σαφές ότι οι ΗΠΑ έχουν απομακρυνθεί από το χείλος (της χρεοκοπίας) όπως περίμεναν όλοι οι λογικοί άνθρωποι» δήλωσε και ο Αυστραλός ομόλογός του Τζο Χόκεϊ και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα».

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών όμως, αποκάλυψε πως το ανακοινωθέν της G20 – που θα κοινοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σήμερα Παρασκευή – θα υπάρχει αναφορά στο αδιέξοδο για το όριο χρέους των ΗΠΑ. «Θα εκφράζεται η γενική ελπίδα για ταχεία επίλυση του προβλήματος. Θα υπάρχουν δύο προτάσεις για το πόσο ανησυχούμε και για την ελπίδα μας να υπάρξει γρήγορη λύση» δήλωσε ο κ. Σιλουάνοφ.

Κατά τα άλλα, το ανακοινωθέν της G20 δεν εκτιμάται ότι θα διαφέρει πολύ από τα όσα ειπώθηκαν κατά την προηγούμενη σύνοδο στην Αγία Πετρούπολη. «Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε» δήλωσε ο κ.Σιλουάνοφ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v