Ιταλία: Κίνηση ματ για να σωθεί η Alitalia

Η κυβέρνηση Λέτα παρουσίασε σχέδιο διάσωσης της Alitalia με την αγορά μετοχικού κεφαλαίου από την Poste Italiana, δηλαδή τα ιταλικά ταχυδρομεία. Ύστατη λύση για την αποφυγή της κατάρρευσης. Οι ζημίες των €700.000 ημερησίως και το ενδιαφέρον της KLM

Ιταλία: Κίνηση ματ για να σωθεί η Alitalia

Τα ταχυδρομεία της Ιταλίας, η Poste Italiane, θα αποκτήσουν μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της Alitalia βάσει του σχεδίου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να σώσει την πολύπαθη εταιρεία αερομεταφορών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, η Poste Italiane θα γίνει «σημαντικός βιομηχανικός εταίρος» στην ανακεφαλαιοποίηση της Alitalia.

Η κυβέρνηση δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία, αλλά σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η ιταλική εταιρία ταχυδρομικών υπηρεσιών θα αποκτήσει το 10% - 15% της αεροπορικής εταιρείας έναντι 75 εκατ. ευρώ. Σε συνδυασμό με το νέο τραπεζικό δανεισμό και επιπλέον στήριξη από το κράτος περίπου 75 εκατ. ευρώ, στόχος είναι να διοχετευθούν συνολικά κεφάλαια στην εταιρεία ύψους 500 εκατ. ευρώ που κρίνονται απαραίτητα για να συνεχιστεί η λειτουργία της.

Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει την κρατική στήριξη της Alitalia κάνοντας λόγο για «εθνικό περιουσιακό στοιχείο» Ο υπουργός Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι δήλωσε ότι θα υπάρξουν συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στο παρελθόν έχει μπλοκάρει απόπειρες της Ρώμης να διοχετεύσει κρατικά κεφάλαια στην ιταλική εταιρεία αερομεταφορών. Αυτή τη φορά, η ιταλική κυβέρνηση κάνει λόγο για «συνέργεια» μεταξύ της Poste Italiana και της Alitalia σε τομείς όπως τα logistics και τα εμπορεύματα. Αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν και άλλα τέτοια παραδείγματα ανά τον κόσμο, επισημαίνοντας αντίστοιχες περιπτώσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση Λέτα δεν έχει πολλές εναλλακτικές. Η Alitalia εκτιμάται ότι καταγράφει ζημίες περίπου 700.000 ημερησίως από το 2008 ενώ τα χρέη της ανέρχονται στο 1 δισ. ευρώ. Τα συνδικάτα που εκπροσωπούν το δυναμικό 14.000 εργαζομένων της αεροπορικής εταιρείας δήλωσαν πως η κυβέρνηση έχει διορία λίγων ημερών για να αποφύγει την κατάρρευση της εταιρείας. Ήδη υπάρχουν υποψήφιοι μνηστήρες, με επικρατέστερη την KLM, η οποία ήδη κατέχει το 25% και έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της να αυξήσει το ποσοστό της στο 50%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v