Η Google μετέφερε επιπλέον 8,8 δισ. ευρώ από πληρωμές πνευματικών δικαιωμάτων στις Βερμούδες, συνεχίζοντας ακάθεκτη την πολιτική της φοροαποφυγής, παρά την έντονη κριτική που δέχεται διεθνώς.
«Μεταφέροντας τις πληρωμές των πνευματικών της δικαιωμάτων στις Βερμούδες, η Google μειώνει το φορολογικό συντελεστή για τις δραστηριότητες εξωτερικού στο 5%, δηλαδή σχεδόν στο ήμισυ του ήδη χαμηλού 10% που κατέβαλε στην Ιρλανδία, όπου καταγράφει το μεγαλύτερο μέρος των διεθνών της πωλήσεων» σχολιάζουν οι Financial Times. Επισημαίνεται ότι και η Ιρλανδία είχε δεχθεί έντονη κριτική για την πολιτική του φορολογικού αρμπιτράζ που χρησιμοποιεί προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία της.
Τα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τους Financial Times και αποκαλύπτουν ότι η Google έχει υπερδιπλασιάσει τις πληρωμές πνευματικών δικαιωμάτων στις Βερμούδες μέσα σε τρία χρόνια. «Η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει και τη ταχεία ανάπτυξη των διεθνών δραστηριοτήτων της Google» σχολιάζει το δημοσίευμα.
«Οι αποκαλύψεις για το φορολογικό σχεδιασμό της Google έχουν προκαλέσει ευρεία οργή, αναγκάζοντας τους πολιτικούς να προχωρήσουν σε διεθνώς συντονισμένη προσπάθεια ώστε να σταματήσει η πρακτική της «μετακόμισης» των φορολογικών κερδών» σχολιάζουν οι FT και συμπληρώνουν: «το πρόβλημα που δημιουργείται από τις εταιρείες του διαδικτύου είναι ένα από τα κεντρικά θέματα στα οποία σκοπεύει η πρωτοβουλία τη G20 που θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι».