Αλλάζουν τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη

Οι ΗΠΑ γίνονται ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον πλανήτη εκθρονίζοντας τη Ρωσία. Η Κίνα γίνεται ο μεγαλύτερος εισαγωγέας καυσίμων. Σταδιακή απεξάρτηση από τον ΟΠΕΚ και "ασπίδα" στις υψηλές τιμές.

Αλλάζουν τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη

Την πρώτη θέση στον κατάλογο των χωρών με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου θα κατακτήσουν τον επόμενο χρόνο οι ΗΠΑ εκθρονίζοντας τη Ρωσία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ).

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η αμερικανική κυβέρνηση παρουσίασε στοιχεία για την εντυπωσιακή ανάπτυξη της παραγωγής που της επέτρεψε να μειώσει δραστικά τις εισαγωγές ενέργειας, αλλάζοντας τα δεδομένα και από την πλευρά της διεθνούς κατανάλωσης ενέργειας. Πλέον, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ενέργειας δεν είναι οι ΗΠΑ, αλλά η Κίνα.

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο τιμόνι της ανάπτυξης, εξέλιξη που μας επιστρέφει ορισμένες δεκαετίες πίσω» αναφέρει η ΙΕΑ στη μηνιαία της έκθεση και συμπληρώνει: «Με παραγωγή που ξεπερνά τα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά τα δυο τελευταία τρίμηνα – που είναι η υψηλότερη των τελευταίων δεκαετιών – οι ΗΠΑ θα γίνουν ο μεγαλύτερος παραγωγός υγρών καυσίμων εκτός ΟΠΕΚ το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ξεπερνώντας τη Ρωσία. Κι αυτό χωρίς να συνυπολογίζονται τα βιοκαύσιμα και τα κέρδη διυλιστηρίων».

«Αυτή η ισχυρή ανάπτυξη παραγωγής θα αντισταθμίσει τις μεγάλες αναταραχές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ και θα παράσχει ασπίδα προστασίας για τις τιμές του πετρελαίου που σε αντίθετη περίπτωση θα είχαν εκτιναχθεί σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από το τρέχον 110 δολ ανά βαρέλι» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v