ΗΠΑ: Δεν υπήρξε συμφωνία Ρεπουμπλικάνων-Ομπάμα

Η συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα ήταν "παραγωγική" αλλά δεν κατέληξε σε συμφωνία, ανέφεραν Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων. Προβληματισμός Ομπάμα για την μικρή διάρκεια της πρότασης.

ΗΠΑ: Δεν υπήρξε συμφωνία Ρεπουμπλικάνων-Ομπάμα

Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων χαρακτήρισαν τη συνάντηση της Παρασκευής με τον Μπαράκ Ομπάμα ως "παραγωγική", αλλά ανέφεραν ότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την αύξηση του χρέους και την λήξη του shutdown.

"Συζητήσαμε για όλα τα θέματα" ανέφερε Ρεπουμπλικάνος που έλαβε μέρος στη συνάντηση. "Ήταν παραγωγική η συνάντηση, αλλά δεν υπήρξε λύση" πρόσθεσε.

Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο που μετείχε στην συνάντηση, ο Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την περιορισμένη διάρκεια της πρότασης.

Νωρίτερα την Παρασκευή, το Associated Press μετέδωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν προσφέρει στον Λευκό Οίκο πρόταση για αύξηση του ορίου του χρέους και για την λήξη της μερικής παράλυσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν ως αντάλλαγμα περικοπές σε προγράμματα κοινωνικής προστασίας.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη εκπρόσωποι των Ρεπουμπλικάνων συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Ομπάμα και συζήτησαν πρόταση για παράταση της δυνατότητας δανεισμού της κυβέρνηση για έξι εβδομάδες, ζητώντας παράλληλα τη δέσμευση του προέδρου για διαπραγμάτευση συμφωνίας για μακροπρόθεσμη μείωση του ελλείμματος και φορολογική αναμόρφωση. 

Σε δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων χαρακτήρισαν τη συνάντησή τους με τον Μπ. Ομπάμα «χρήσιμη και παραγωγική συνομιλία», ενώ ο Λευκός Οίκος τη χαρακτήρισε «καλή συνάντηση», αν και «δεν υπήρξε συγκεκριμένη απόφαση» επί της πρότασης των Ρεπουμπλικάνων. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας (τοπική ώρα).

Ο πρόεδρος «δεν είπε ούτε ναι, ούτε όχι», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Πόλ Ράιαν, πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να συνομιλούμε και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις».

«Ήταν μία συζήτηση ενηλίκων», είπε χαρακτηριστικά και ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Χαλ Ρότζερς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v