ΗΠΑ: Χωρίς ουσιαστική πρόοδο οι διαπραγματεύσεις

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα επιθυμούσε οι διαπραγματεύσεις με τους Ρεπουμπλικάνους για τα δημοσιονομικά να καταλήξουν σε μία συμφωνία έως τη Δευτέρα, αν και οι συνομιλίες βρίσκονται σε ένα πολύ αρχικό στάδιο.

ΗΠΑ: Χωρίς ουσιαστική πρόοδο οι διαπραγματεύσεις
Σε κρίσιμο σημείο οι συζητήσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το ύψος του χρέους και το shutdown μετά το χθεσινό μπλόκο της Γερουσίας στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου των Δημοκρατικών και ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι καταθέτουν νέα πρόταση.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ, Χάρι Ρέιντ, δήλωσε ότι θα επιθυμούσε οι διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων για τα δημοσιονομικά να καταλήξουν σε μία συμφωνία έως τη Δευτέρα, αν και οι συνομιλίες βρίσκονται σε ένα πολύ αρχικό στάδιο. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Ρέιντ είπε πως θα ήθελε μια συμφωνία τώρα για να ξανανοίξει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που έχει κλείσει εν μέρει, και για να αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού πριν από την Πέμπτη, οπότε το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι μπορεί να υπάρξει στάση πληρωμών αν δεν δράσει το Κογκρέσο.

"Όταν λέω τώρα, εννοώ μέσα στις επόμενες 48 ώρες", είπε ο Ρέιντ.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, κάλεσε τους Δημοκρατικούς να υποστηρίξουν ένα δικομματικό σχέδιο για την επαναλειτουργία της κυβέρνησης και την παράταση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, διατηρώντας παράλληλα τις περικοπές δαπανών.

Σε δήλωσή του ο Μακόνελ ανέφερε πως το σχέδιο υποστηρίζεται από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και θα περικόπτει έναν φόρο ιατρικής διάταξης που συνδέεται με το "Obamacare" και θα βελτιώνει τις πρόνοιες κατά της διαφθοράς στο νόμο μεταρρύθμισης της ασφάλισης υγείας. Οι Δημοκρατικοί απέρριψαν χθες το σχέδιο και θέλουν περισσότερες ελαφρύνσεις στις λεγόμενες "μεμονωμένες" καθολικές περικοπές δαπανών.

«Το κάνει όλο αυτό ενώ διατηρεί τις δεσμεύσεις μας να μειωθούν οι δαπάνες, περικόπτοντας έναν φόρο για το "Obamacare" και βελτιώνοντας τις πρόνοιες κατά της διαφθοράς στο νόμο. Είναι ώρα για τους ηγέτες των Δημοκρατικών να διαλέξουν το "Ναι" για απάντηση», είπε ο Μακόνελ.

Όπως μεταδίδει το Reuters οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα στη Γερουσία αλλά όχι και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το χθεσινό νομοσχέδιο απαιτούσε μια πλειοψηφία 60 Γερουσιαστών αλλά οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις 53 ψήφους έναντι 45 των Ρεπουμπλικάνων.

Το Σάββατο ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως αντιτίθεται σε μία λύση μόνο μερικών εβδομάδων για το όριο του χρέους, το οποίο θα πρέπει να αυξηθεί πριν από τις 17 Οκτωβρίου προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας στάσης πληρωμών.

Στην εβδομαδιαία ομιλία του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σήμερα τους Ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους για μεγαλύτερο διάστημα από τις έξι εβδομάδες που έχουν προτείνει, την ώρα που η παράλυση μέρους του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ συνεχίζεται για 12η ημέρα και η επαπειλούμενη στάση πληρωμών απέχει μόλις πέντε ημέρες.

Ο Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί μια αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους για μεγαλύτερο διάστημα, ώστε η αμερικανική οικονομία να περάσει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων χωρίς προβλήματα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως «δεν θα ήταν σοφό, όπως κάποιοι προτείνουν, να αυξήσουμε το όριο του χρέους για δύο μήνες και να φλερτάρουμε με την πρώτη στα ιστορικά με μια ηθελημένη στάση πληρωμών εν μέσω της εορταστικής περιόδου».

.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v