Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Νέο νομοσχέδιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Νέο νομοσχέδιο θα καταθέσουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Απορρίφθηκε η προηγούμενη πρόταση από το Λευκό Οίκο. Συνάντηση Obama με ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. Εξοργισμένος ο επικεφαλής της Γερουσίας, Η. Reid. Προειδοποιεί για υποβάθμιση.

ΗΠΑ: Νέο νομοσχέδιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Νέο νομοσχέδιο θα καταθέσουν οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο οποίο θα προβλέπεται η χρηματοδότηση της κυβέρνησης έως τις 15 Δεκεμβρίου και η αύξηση του ορίου χρέους έως τις 7 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον σύμφωνα με το Reuters, θα παραλείπεται και η ρύθμιση για την ανάκληση φόρου σε ιατρικές συσκευές που χρηματοδοτεί εν μέρει το Obamacare, ρύθμιση η οποία είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των Δημοκρατικών.

Με το νέο νομοσχέδιο οι Ρεπουμπλικάνοι αισιοδοξούν ότι θα αποτελέσει τη λύση στο σδιέξοδο των διαπραγματεύσεων για το όριο χρέους.

Νωρίτερα το Euro2day μετέδιδε, oι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων αποφάσισαν να στείλουν δικό τους νομοσχέδιο στη Γερουσία, προκαλώντας την αντίδραση του Λευκού Οίκου. 

Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικάνο Darell Issa, η νέα πρόταση της Βουλής των Αντιπροσώπων μοιάζει σε αρκετά σημεία με αυτήν της Γερουσίας, με τη διαφορά ότι περιλαμβάνει ρύθμιση για την ανάκληση φόρου σε ιατρικές συσκευές που χρηματοδοτεί εν μέρει το Obamacare. Παράλληλα προβλέπει την επιμήκυνση της χρηματοδότησης της κυβέρνησης μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και μια παράταση του ορίου του χρέους ως τις 7 Φεβρουαρίου.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την πρόταση της Βουλής μια "απόπειρα να ικανοποιηθεί μια μικρή ομάδα των Ρεπουμπλικάνων του Tea Party, οι οποίοι οδήγησαν την κυβέρνηση σε λουκέτο". H εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Amy Brundage, ανέφερε πως ο Obama έχει επανειλημμένα τονίσει "πως οι βουλευτές δεν πρέπει να ζητούν λύτρα για να κάνουν τη δουλεία τους"

Η κ. Brundage σημείωσε πως οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία εργάζονται εποικοδομητικά για να βάλουν τέλος στο αδιέξοδο και "είναι ώρα και για τη Βουλή να κάνει το ίδιο".  

Εξοργισμένος ο ηγέτης των Δημοκρατικών - Προειδοποιεί για υποβάθμιση

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Harry Reid, δήλωσε την Τρίτη πως το νομοσχέδιο της Βουλής προωθήθηκε από "εξτρεμιστές" και δεν πρόκειται να γίνει δεκτό. "Αυτό το νομοσχέδιο είναι καταδικασμένο να αποτύχει και είναι απαίσιο, απαίσιο, για τη χώρα μας. To νομοσχέδιο της Βουλής δεν μπορεί να περάσει από την Γερουσία και δεν θα περάσει από τη Γερουσία. Είμαι πολύ απογοητευμένος με τον John Behner, o οποίος προσπαθεί να διατηρήσει το ρόλο του σε βάρος της χώρας" δήλωσε ο κ. Reid.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης μπορεί να υποβαθμίσουν άμεσα τις ΗΠΑ, αν δεν υπάρξει δράση για την αύξηση του ορίου του χρέους. Λίγη ώρα νωρίτερα είχε υποστηρίξει πως είναι αισιόδοξος ότι τα δύο σώματα του Κογκρέσου (Βουλή και Γερουσία) θα καταλήξουν σε μια «περιεκτική» συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.

"Γίνονται παραγωγικές διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων. Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια περιεκτική συμφωνία αυτήν την εβδομάδα, ώστε να αποφύγουμε μια καταστροφική χρεοκοπία" ανέφερε.

"Εγώ και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων θα κρατήσουμε τα μέλη ενήμερα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων", πρόσθεσε.

Τι προβλέπει το σχέδιο της Γερουσίας

Το σχέδιο που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στη Γερουσία θα οδηγούσε σε άμεσο τερματισμό του μερικού "λουκέτου" στις κυβερνητικές υπηρεσίες, που έχει ήδη μπει στην τρίτη εβδομάδα. Παράλληλα, θα αυξάνει το όριο χρέους τόσο ώστε να καλύπτονται οι δανειακές ανάγκες της χώρας τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2014, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις.

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα χρηματοδοτηθούν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, με τις περικοπές δαπανών που τέθηκαν σε εφαρμογή τον Μάρτιο να παραμένουν σε ισχύ, όμως οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα έχουν μεγαλύτερο περιθώριο ώστε να αμβλύνουν τις επιπτώσεις. Παράλληλα, θα ορίζει νέο γύρο διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v