Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισροές 47 δισ. δολαρίων σε ETFs από 1η Σεπτεμβρίου

Περίπου 725 εκατ. δολάρια πήγαν σε ETFs στις 16 Οκτωβρίου, 6,9 δισ. δολάρια στις 17 Οκτωβρίου και 2,5 δισ. δολάρια στις 18 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Εισροές 47 δισ. δολαρίων σε ETFs από 1η Σεπτεμβρίου
Με ρυθμό-ρεκόρ πραγματοποιούνται από την αρχή του χρόνου οι εισροές και εκροές κεφαλαίων προς και από τις χρηματοοικονομικές αγορές, μια θετική ένδειξη την ώρα που «ξεφτίζει» η απειλή αμερικανικής χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, από την 1η Σεπτεμβρίου, περίπου 47 δισ. δολάρια έχουν πάει σε ETFs που παρακολουθούν τα πάντα, από μετοχές και ομόλογα, μέχρι εμπορεύματα. Τον Αύγουστο σημειώθηκαν εκροές 18 δισ. ευρώ, ενώ έναν μήνα νωρίτερα οι εισροές ανήλθαν σε 40 δισ. δολάρια και τον Ιούνιο σημειώθηκαν εκροές 11 δισ. δολαρίων. Αυτές οι κινήσεις σηματοδοτούν την πιο ευμετάβλητη περίοδο στην ιστορία, σε ότι αφορά τις ροές κεφαλαίων. Μόνο την 17η Οκτωβρίου, εισέρρευσαν περίπου 7 δισ. δολάρια εισέρρευσαν σε ETFs, την ώρα που το Κογκρέσο ενέκρινε την συμφωνία για την αποφυγή της χρεοκοπίας.

Η κινητικότητα αυτή συμπίπτει με το ευρύτερο ράλι που έχει κάνει η αμερικανική αγορά μετοχών τα τελευταία 25 χρόνια, καθώς το «φρέσκο» χρήμα βοήθησε ώστε να ξεπεραστεί ο επιβραδυνόμενος ρυθμός ανάπτυξης των εταιρικών κερδών αλλά και οι ανησυχίες για τον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Fed.

Ο S&P 500 έκανε ράλι 2,4% την περασμένη εβδομάδα στις 1.744,50 μονάδες, ξεπερνώντας το ιστορικό υψηλό που είχε αγγίξει στις 18 Σεπτεμβρίου, καθώς το Κογκρέσο έβαλε τέλος στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί για τον αμερικανικό προϋπολογισμό, το οποίο οδήγησε σε «βουτιά» του δείκτη κατά 4,1%.

Το 16ήμερο «κλείσιμο» των ομοσπονδιακών υπηρεσιών έληξε στις 17 Οκτωβρίου, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και την παράταση της δυνατότητας δανεισμού μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου. Περίπου 725 εκατ. δολάρια πήγαν σε ETFs στις 16 Οκτωβρίου, 6,9 δισ. δολάρια στις 17 Οκτωβρίου και 2,5 δισ. δολάρια στις 18 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Την 17η Οκτωβρίου κατεγράφη η μεγαλύτερη ημερήσια εισροή του τελευταίου μήνα.

Οι μηνιαίες μεταβολές στις ροές των ETFs ξεπέρασαν τα 53 δισ. δολάρια από τον Ιούνιο, περίπου έξι φορές ο μέσος όρος των τελευταίων 13 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Σημειώνεται ότι τα assets των αμερικανικών ETFs έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και, σύμφωνα με τα στοιχεία του Investment Company Institute, ανέρχονται σε 1,5 τρισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v