Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μικροσκόπιο και πάλι η Bank of America

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εισαγγελικές αρχές ανοίγουν έρευνες για πιθανές παραβιάσεις που σχετίζονται με τις Countrywide Financial και Merrill Lynch, οι οποίες εξαγοράστηκαν από την BofA κατόπιν πιέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Στο μικροσκόπιο και πάλι η Bank of America

Αντιμέτωπη με τρεις νέες έρευνες για υποθέσεις που αφορούν τιτλοποιημένα προϊόντα που στηρίχθηκαν σε ενυπόθηκα δάνεια, έρχεται η Bank of America, η οποία είχε ήδη μηνυθεί τον Αύγουστο για υπόθεση που αφορούσε ομόλογο επιστεγαστικό ύψους 850 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, τα εισαγγελικά γραφεία στην Τζόρτζια και την Καλιφόρνια εξετάζουν πιθανές παραβιάσεις που σχετίζονται με την Countrywide Financial, την μονάδα subprime που εξαγόρασε η Bank of America το 200, ενώ εισαγγελείς στο Νιού Τζέρσεϊ εξετάζουν συμφωνίες στις οποίες εμπλέκεται η Merrill Lynch, η οποία εξαγοράστηκε από την BofA το 2009.

Εάν κινηθεί νομική διαδικασία, τότε η Bank of America θα έρθει αντιμέτωπη με απαιτήσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης για διακανονισμό υποχρεώσεων που «κληρονόμησε» όταν αγόρασε τις αποδυναμωμένες ανταγωνίστριες εταιρείες, κατόπιν πιέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως η JPMorgan, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, κατέληξε την Παρασκευή σε συμφωνία ύψους 13 δισ. δολαρίων για να «κλείσει» η έρευνα σε βάρος της για παράγωγα ενυπόθηκων δανείων, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν και αυτά που διαχειρίζονταν οι Bear Stearns και Washington Mutual, οι οποίες εξαγοράστηκαν το 2008.

Σημειώνεται πως η αμερικανική νομοθεσία δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να μηνύσει μεμονωμένο πρόσωπο ή ομάδα για απάτη που επηρεάζει ένα διασφαλισμένο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Τόσο ο εκπρόσωπος της Bank of America, όσο και οι εκπρόσωποι των εισαγγελικών αρχών, αρνήθηκαν να σχολιάσουν για το θέμα των ερευνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v