Επιστροφή στην ανάπτυξη για την Ισπανία

Φρένο στη διετή ύφεση. Ανάπτυξη ΑΕΠ κατά 0,1% για το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου σε τριμηνιαία βάση ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας

Επιστροφή στην ανάπτυξη για την Ισπανία

Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε πως το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου το ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση. Είναι η πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια που η ισπανική οικονομία καταγράφει - έστω και οριακό - θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Σε ετήσια βάση, το ισπανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,2%.

«Η σταδιακή βελτίωση της ισπανικής οικονομίας που παρατηρείται από τις αρχές του έτους συνεχίζεται, με φόντο τη χαλάρωση των χρηματοοικονομικών εντάσεων και τη βελτίωση της εμπιστοσύνης» αναφέρει η κεντρική τράπεζα και σημειώνει ότι η Ισπανία ευνοήθηκε από τις ισχυρές εξαγωγές και τη μείωση του κόστους εργασίας.

Την προηγούμενη ημέρα, έγινε γνωστό ότι ο Μπιλ Γκέιτς αγόρασε το 6% της ισπανικής κατασκευαστικής FCC, εξέλιξη που ο υπουργός Βιομηχανίας Χοσέ Μανουέλ Σορία ερμήνευσε ως ένδειξη «μεγαλύτερης εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας» της χώρας. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης IBEX – 35 καταγράφει για το 2013 κέρδη που ξεπερνούν το20%.

Μεγάλο αγκάθι παραμένει ωστόσο η ανεργία, της οποίας το ποσοστό πλησιάζει το 27%. Τα τελευταία τριμηνιαία στοιχεία για την ανεργία στην Ισπανία αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Σε χαμηλό 3 εβδομάδων οι αποδόσεις των ομολόγων

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την οικονομία της χώρας, οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων υποχωρούν σε χαμηλό τριών εβδομάδων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να διαμορφώνεται στο 4,14%, του 5ετούς στο 2,87% και του 2ετούς στο 1,15%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v