Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Greenspan: Η μόχλευση αιτία του κακού της κρίσης

Η "φούσκα" στην αγορά ακινήτων δεν θα οδηγούσε στην κρίση του 2008, αν δεν υπήρχε υπερβολική μόχλευση, υποστήριξε ο Alan Greenspan. Τα παραδείγματα των Dotcom και το κραχ του 1987. Τι είπε για την Janet Yellen.

Greenspan: Η μόχλευση αιτία του κακού της κρίσης

Η υπερτίμηση των στοιχείων ενεργητικού δεν οδηγεί από μόνη της σε χρηματοπιστωτικές κρίσεις όπως αυτή του 2008, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Fed, Αlan Greenspan στο CNBC.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα είναι όταν συνδυάζεται με υψηλή μόχλευση.

"Πέσαμε τελείως έξω όσον αφορά την 15η Σεπτεμβρίου του 2008 (η ημέρα που κατέρρευσε η Lehman Brothers). Όλοι μας ξέραμε ότι υπήρχε φούσκα. Αλλά μια «φούσκα» από μόνη της δεν οδηγεί και σε κρίση" ανέφερε στην εκπομπή "Squawk Box".

"Το πρόβλημα είναι όταν υπάρχουν «φούσκες» με μόχλευση" πρόσθεσε. 

Ο κ. Greenspan έφερε σαν παράδειγμα την "φούσκα" των επιχειρήσεων Dotcom τη δεκαετία του 1990 και το κραχ του χρηματιστηρίου το 1987, που μόλις και μετά βίας επηρέασαν την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

"Ο φόβος είναι πολύ πιο σημαντικός από την ευφορία και την απληστία, όσον αφορά τις επιπτώσεις. Οι «φούσκες» ανεβαίνουν σιγά σιγά και μετά σκάνε" υπογράμμισε.

Όσον αφορά την ανάληψη των ηνίων της Fed από την Janet Yellen ο κ. Greenspan υποστήριξε ότι “είναι μια πολύ έξυπνη κυρία”, προβλέποντας ότι θα τους εκπλήξει όλους με θετικό τρόπο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v