Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με όπλο την προγραμματική η μάχη με τρόικα

Τη συμφωνία των δυο κομμάτων θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ο Σαμαράς στις διαπραγματεύσεις. Πονοκέφαλος τα μέτρα του 2014. Η προσπάθεια εξόδου από τα Μνημόνια, το μήνυμα του Ολι Ρεν για αυξημένη επιτήρηση. Ο πονοκέφαλος του χρέους.

Με όπλο την προγραμματική η μάχη με τρόικα

Σε διαπραγματευτικό χαρτί στο δύσκολο παζάρι με την τρόικα επιδιώκει να αναγάγει το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας η κυβέρνηση. Το «όχι» στα μέτρα που επηρεάζουν την προσπάθεια της χώρας να περάσει σε ανάπτυξη και η πίστη στις διαρθρωτικές αλλαγές οριοθετούν τη γραμμή που χάραξαν Βενιζέλος και Σαμαράς.

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η δήλωση Βενιζέλου αμέσως μετά τη συμφωνία ότι «η Προγραμματική Συμφωνία αποτελεί και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τους θεσμικούς μας εταίρους. Είμαστε συνεπείς, θα τηρήσουμε και θα σεβαστούμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά δε μπορούμε ν' αποδεχθούμε νέα βάρη για τον ελληνικό λαό».

Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες για τις ελληνικές θέσεις στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται σήμερα και αύριο.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι η προγραμματική συμφωνία αποτελεί και τον οδικό χάρτη για την έξοδο από το Μνημόνιο και την επιτήρηση. Ωστόσο χθες επισημοποιήθηκε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι η χώρα θα παραμείνει, με βάση τους νέους κανόνες που έχει υιοθετήσει η ΕΕ, υπό στενή παρακολούθηση για πολλά χρόνια.

Χθες ο Ολι Ρεν απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη υπενθύμισε ότι οι κανόνες για την επιτήρηση των χωρών μετά το τέλος του Προγράμματος έχουν ενσωματωθεί στη Συνθήκη για τον ESM, και προβλέπουν ότι μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των δανείων η επιτήρηση θα συνεχίζεται. Πόσο χρόνο ακόμα θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, είναι ολοφάνερα ακόμα νωρίς και πρόωρο για να λεχθεί.

Ο ίδιος έβαλε στον πάγο τις προσδοκίες της κυβέρνησης για λύση στο πρόβλημα του χρέους τον Απρίλιο, λέγοντας ότι «την άνοιξη, από τη στιγμή που η Eurostat θα πιστοποιήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, δηλαδή εάν έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά της, θα έχουμε άλλη μία αποστολή επιθεώρησης και κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι θα ασχοληθούμε με το θέμα της επιπλέον βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Γ. Στουρνάρας επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους λέγοντας ότι η αυξημένη επιτήρηση είναι «κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες που έχουν πάρει δάνειο από το μηχανισμό στήριξης. "Δεν είναι μόνο για την Ελλάδα. Εξάλλου σε μία Ομοσπονδιακή Ευρώπη όλων μας οι προϋπολογισμοί είναι κάτω από τον έλεγχο των υπολοίπων", συμπλήρωσε.

Σε άλλη ερώτηση αν προτίθεται η ελληνική πλευρά να συμπληρώσει το δημοσιονομικό κενό με περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, άφησε το θέμα ανοικτό απαντώντας πως "θα το δούμε όταν έρθει η ώρα".

 

Τι προβλέπει η προγραμματική συμφωνία

Στην προγραμματική συμφωνία οριοθετείται ορίζοντας τετραετίας για το κυβερνητικό σχήμα, ενώ περιγράφεται το πλαίσιο ανάκαμψης της χώρας το οποίο εν τέλει θα οδηγήσει εκτός Μνημονίων.

Η κυβέρνηση θέτει ως πρώτο στόχο την σταθερή πορεία της χώρας στο ευρώ και για να επιτευχθεί αυτό «η πολιτική και πιο συγκεκριμένα η κυβερνητική σταθερότητα και η εξάντληση της τετραετούς κοινοβουλευτικής περιόδου, είναι η πρώτη προϋπόθεση».

Ξεκαθαρίζεται ότι «νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις ούτε πρέπει, ούτε μπορεί να ληφθούν. ∆εν τα αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η εθνική οικονομία. Για να μειωθεί το κλάσμα χρέος προς ΑΕΠ, αλλά και το κλάσμα έλλειμμα προς ΑΕΠ, μόνη λύση είναι πλέον η ενίσχυση του παρονομαστή του κλάσματος, δηλαδή η αύξηση του εθνικού εισοδήματος, του ΑΕΠ! Η επάνοδος σε σταθερά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ για όλα τα επόμενα χρόνια».

Όπως αναφέρεται, ένας δρόμος υπάρχει για την οριστική και πραγματική απαλλαγή της Πατρίδας μας από το μνημόνιο και απαιτεί:

· Πρώτον την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, που επιτρέπουν στην Ελλάδα όχι απλά να έχει βιώσιμο δημόσιο χρέος, αλλά να είναι βιώσιμη, ανταγωνιστική και αξιόπιστη ως εθνική οικονομία. Και παράλληλα, τη συνεχή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, από την αναγνώριση των μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού ως την παραδοχή που πρέπει να επικρατήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της ανεργίας πρέπει να σπάσει άμεσα.

· ∆εύτερον, τη συστηματική και σταθερή προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ως βασικός στόχος οριοθετείται η υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και η στήριξη της μεσαίας τάξης «και μέσα από τη φορολογία».

Σημειώνεται ότι «στόχος μας είναι τώρα η διαμόρφωση ενός κατά κυριολεξία εθνικού φορολογικού συστήματος, απλού και κωδικοποιημένου, κοινωνικά δικαίου και αναπτυξιακά στοχευμένου, που θα ρυθμίζει συστηματικά, χωρίς κενά και αντιφάσεις, τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τη φορολογία ακινήτων, κεφαλαίου κοκ.». Αναγνωρίζεται ωστόσο ότι αυτό θα γίνει σταδιακά και όσο η χώρα ξεπερνά την κρίση.

Τα δυο κόμματα οριοθετούν το νέο παραγωγικό μοντέλο και τους κλάδους αιχμής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
- Πρωτογενής τομέας και βιομηχανία τροφίμων
- Τουρισμός
- Ενέργεια
- Ναυτιλία
- Επένδυση στη γνώση και τη καινοτομία
-Εξωστρέφεια (μεταφορές, διαμετακομιστικοί σταθμοί, logistics, ενεργειακοί κόμβοι, κόμβοι διεθνών μεταφορών, θαλάσσιων και αεροπορικών, επικοινωνίες) και όλοι οι εξαγωγικοί τομείς.

Στήριξη του ΕΣΥ

Δίνεται βαρύτητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ αλλά και στη στήριξη των ανέργων και όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα (πολύτεκνοι, ανάπηροι) με τη σταδιακή εφαρμογή ενός εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Παράλληλα καλούν σε:

* Επαναδιαπραγμάτευση των όρων στις ρυθμίσεις χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

* Βελτιώσεις στο σχέδιο για τις ρυθμίσεις δανείων και προστασία της πρώτης κατοικίας των αδυνάτων έναντι πλειστηριασμού.

Στο δημόσιο η θέση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι ότι «η αξιολόγηση είναι μια διαρκής, φυσιολογική, θεσμική διαδικασία και όχι ένα έκτακτο απειλητικό μέτρο». Αναφέρεται ότι κανείς άξιος δεν θα πρέπει να φοβάται και οι όποιες αδικίες προκύψουν θα διορθωθούν.

Το Σύνταγμα και το εκλογικό σύστημα

Για το σύνταγμα η συμφωνία αναφέρει ότι «οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δυο κυβερνητικών κομμάτων θα αναλάβουν την πρωτοβουλία για την επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος με την μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση, όπως προβλέπει άλλωστε ρητά το ίδιο το Σύνταγμα. Η συναίνεση αυτή θα αφορά τη συγκεκριμένη και τελική διατύπωση των συνταγματικών διατάξεων».

Οσο για τον εκλογικό νόμο, στη διατύπωση τηρούνται ισορροπίες καθώς αναφέρεται ότι «το εκλογικό σύστημα είναι πάντα μια εξαιρετικά κρίσιμη θεσμική παράμετρος που δεν πρέπει να τροφοδοτεί τεχνητές πολώσεις, αλλά να εναρμονίζεται με την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα μέσα από την υπεύθυνη προγραμματική συνεργασία».

 

* Η προγραμματική συμφωνία δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v