Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατεβάζει ταχύτητα ο ιδιωτικός τομέας ευρωζώνης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο συνολικός ΡΜΙ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο δύο μηνών. Εντονότερη η επιβράδυνση στον κλάδο υπηρεσιών.

Κατεβάζει ταχύτητα ο ιδιωτικός τομέας ευρωζώνης

Στο 51,5 υποχώρησε ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ για τις δραστηριότητες του ευρωπαϊκού ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, η ένδειξη του Οκτωβρίου είναι η χαμηλότερη των τελευταίων δύο μηνών και είναι αισθητή η υποχώρηση από το 52,2 του προηγούμενου μήνα, που ήταν και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών.

Ιδιαιτέρως έντονη είναι η επιβράδυνση στον κλάδο υπηρεσιών, όπου ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο 50,9 τον Οκτώβριο από 52,2. Ο δείκτης για τον κλάδο μεταποίησης ενισχύθηκε οριακά, στο 51,3 από 51,1 τον προηγούμενο μήνα.

Οι αναλυτές της Markit επισημαίνουν πάντως, πως ο συνολικός ΡΜΙ βρίσκεται πάνω από το όριο του «50» που διαχωρίζει την ανάπτυξη με τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

«Η ανάπτυξη ήταν ευρεία σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά υπήρξαν ενδείξεις επιβράδυνσης στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες. Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σε χαμηλό τριών μηνών στη Γερμανία, ενώ η Γαλλία κατέγραψε αμελητέα επέκταση καθώς ο δικός της δείκτης ΡΜΙ διαμορφώνεται σε ουδέτερα επίπεδα. Η υπόλοιπη ευρωζώνη ωστόσο καταγράφει ήπια ανάπτυξη δραστηριοτήτων για τρίτο συνεχή μήνα» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Η μείωση του δείκτη ΡΜΙ τον Οκτώβριο είναι σαφώς απογοητευτική, αλλά δεν θα ήταν συνετό να εξάγουμε σημαντικά συμπεράσματα από τα στοιχεία μόνο ενός μήνα» σχολιάζει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit και συμπληρώνει: «Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι η μειώνεται ο ρυθμός της ανάκαμψης. Πιο σημαντικό είναι πως τα στοιχεία κινούνται σε θετικό έδαφος για τέσσερις συνεχείς μήνες γεγονός που υποδεικνύει ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του έτους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v