Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

NYT: Σημάδια ζωής δείχνει η ευρωζώνη

Πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, μια σειρά από θετικές ενδείξεις δείχνουν ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης μπορεί να είναι κοντά, εκτιμούν οι NYT. Το αισιόδοξο σενάριο για την εκκαθάριση του τραπεζικού συστήματος και η περίπτωση της Ισπανίας.

NYT: Σημάδια ζωής δείχνει η ευρωζώνη

H ευρωζώνη έχει λόγο να ελπίζει σε μια οικονομική ανάκαμψη, καθώς πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, υποστηρίζουν σε άρθρο τους οι New York Times.

Πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ετοιμάζεται να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο για την εκκαθάριση του τραπεζικού συστήματος. Την Τετάρτη η ΕΚΤ παρουσίασε σχέδια για τον έλεγχο των ισολογισμών και των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών.

Ο ερευνητής του Bruegel, Nicolas Veron, υποστηρίζει ότι η εκκαθάριση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και θα βοηθήσει να επιστρέψει η ανάπτυξη.

"Υπάρχει ένα αισιόδοξο σενάριο με βάση το οποίο θα αλλάξει τα δεδομένα και θα δημιουργήσει μια σειρά από θετικές επιπτώσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη στην Ευρώπη" ανέφερε κ. Veron σχετικά με τον έλεγχο των τραπεζών.

Αλλά η πιο εντυπωσιακή είδηση είναι η επιστροφή της ισπανικής οικονομίας σε ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2013, μετά από δύο χρόνια ύφεση, τονίζουν οι NYT.

Όπως σημειώνουν, με μια τεράστια φούσκα ακινήτων και με ανεργία 26%, η αύξηση του ισπανικού ΑΕΠ κατά 0,4% δίνει ελπίδες και στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης.

"Το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας της ευρωζώνης έχει βγει από την ύφεση" δήλωσε στους ΝΥΤ ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berebgerg Bank στο Λονδίνο, ο οποίος έχει υπολογίσει ότι ακόμα και η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη. "Πρόκειται για πολύ καλά νέα. Η ανάκαμψη στην οικονομία είναι η λύση σχεδόν στα πάντα" πρόσθεσε.

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα ενθαρρυντικά σημάδια, όπως η αύξηση στις πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Σεπτέμβριο, η αναμενόμενη έξοδος της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα και η ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία.

Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ προσανατολίζονται στην συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες. Σύμφωνα με τους NYT, η εξέλιξη αυτή θα βάλει τέλος στην αδράνεια στην λήψη αποφάσεων στην ευρωζώνη και θα κινήσει και πάλι τις διαδικασίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v