Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Nέοι κανόνες ρευστότητας για τράπεζες

Σχέδιο το οποίο απαιτεί από τις τράπεζες να εφαρμόσουν τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ για τη ρευστότητα δύο χρόνια νωρίτερα, αποκάλυψε την Πέμπτη η Fed.

Fed: Nέοι κανόνες ρευστότητας για τράπεζες

H Fed πρότεινε την Πέμπτη νέους κανόνες για την ρευστότητα των αμερικανικών τραπεζών, με στόχο την προστασία τους σε περίπτωση πιστωτικού κραχ και την αποτροπή μιας νέας κρίσης.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., οι νέοι κανόνες βασίζονται στο διεθνές θεσμικό πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ, με την διαφορά ότι η Fed ζητά την εφαρμογή τους δύο χρόνια νωρίτερα από ότι στην Ευρώπη.

"Από τη στιγμή που οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις ξεκινούν με πιέσεις στη ρευστότητα που αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο την κεφαλαιακή θέση των πιο αδύναμων ιδρυμάτων, είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε κανόνες ρευστότητας" ανέφερε ο διοικητής της Fed, Daniel Tarullo.

Οι αξιωματούχοι της Fed υπολογίζουν ότι οι νέοι κανονισμοί θα αναδείξουν έλλειμμα ρευστότητας $200 δισ. στο σύνολο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, το οποίο οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν ως το 2017.

Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν πλήρως για όλες τις τράπεζες με ενεργητικό πάνω από $250 δισ., ενώ δεν θα εφαρμοστούν για καμία τράπεζα με στοιχεία ενεργητικού κάτω από $50 δισ.

Οι τράπεζες που βρίσκονται ενδιάμεσα, θα υπόκεινται σε μια λιγότερο αυστηρή εκδοχή των νέων κανονισμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v