Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαρόζο: Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ΕΕ-ΗΠΑ

Οι αμφιβολίες για το όριο χρέους των ΗΠΑ διαβρώνουν την παγκόσμια εμπιστοσύνη, δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας πως η διατηρήσιμη παγκόσμια ανάκαμψη εξαρτάται από τις ΗΠΑ. Τι είπε για το θέμα της κατασκοπίας.

Μπαρόζο: Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ΕΕ-ΗΠΑ

Ως «πολύ μεγάλη έκπληξη» χαρακτήρισε την κατασκοπία των ΗΠΑ στην Ευρώπη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξή του στο Reuters, σημειώνοντας πως πρέπει να γίνουν σταθερά βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των διατλαντικών εταίρων.

«Είναι θέμα υψίστης ευαισθησίας. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με τρόπο που θα δίνει διαβεβαιώσεις που να μπορούν να δημιουργήσουν εμπιστοσύνη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης», δήλωσε.

«Δεν υπάρχει πιο σημαντική σχέση για την Ευρώπη από τη σχέση με τις ΗΠΑ και πιστεύω επίσης πως δεν υπάρχει πιο σημαντική σχέση για της ΗΠΑ από αυτήν που έχει με την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, ο κ. Μπαρόζο τόνισε πως οι επίμονες αμφιβολίες σε ότι αφορά την ικανότητα των ΗΠΑ να επιλύσουν το πρόβλημα χρέους τους θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Αμερικής, σημειώνοντας πως η αβεβαιότητα μειώνει την διάθεση των επενδυτών για ρίσκο, κάτι που ενδέχεται να έχει βλαπτικές οικονομικές συνέπειες.

«Ελπίζω πως η αμερικανική δημοκρατία θα λειτουργήσει και πως θα αποδώσει αυτό που πιστεύω ότι είναι κρίσιμης σημασίας, όχι μόνο για την Αμερική αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω του μεγέθους και της επίπτωσης της αμερικανικής οικονομίας στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Μπαρόζο.

«Ένα από τα προβλήματα που έχει τονίσει η κρίση, και ένα μάθημα που πρέπει να μάθουμε, είναι το θέμα της εμπιστοσύνης. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα εμπιστοσύνης», τόνισε ο ίδιος.

«Οι επενδυτές παγκοσμίως αποστρέφονται το ρίσκο και αυτό δεν είναι καλό για ένα σενάριο όπου θέλουμε να αποκατασταθεί παγκοσμίως μια βιώσιμη ανάπτυξη», συμπλήρωσε. «Οτιδήποτε δημιουργεί αμφιβολίες στην εμπιστοσύνη των επενδυτών σίγουρα δεν είναι καλό, ούτε για την ενδιαφερόμενη χώρα –σε αυτή την περίπτωση για τις ΗΠΑ- ούτε για την παγκόσμια οικονομία», υπογράμμισε.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v