Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 4ετίας ο πληθωρισμός (0,7%)

Αιφνιδιαστική χαρακτηρίζεται η μείωση του πληθωρισμού στο 0,7% στην ευρωζώνη. Μεγάλη η απόσταση από τον στόχο 2% της ΕΚΤ. Σταθερή στο ρεκόρ το 12,2% η ανεργία. Αυξάνεται η ανεργία των νέων.

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 4ετίας ο πληθωρισμός (0,7%)

Στο χαμηλότερο επίπεδο τετραετίας υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εγείροντας σοβαρούς προβληματισμούς για την πορεία της εγχώριας ζήτησης, ενώ παράλληλα η ανεργία διατηρείται στο ιστορικό υψηλό επίπεδο του 12,2%

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ευρωζώνης ενισχύθηκε τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση κατά 0,7% ενώ οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν ότι θα μείνει αμετάβλητος στο 1,1%. Σημειώνεται ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό βρίσκεται στο 2%. 

Παράλληλα, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανέργων στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο σε μηνιαία βάση κατά 61.000 άτομα και άγγιξε τα 19,447 εκατ. Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην Αυστρία (4,09%), ενώ τη θλιβερή πρωτιά κατέχει και πάλι η Ελλάδα (27,6%, στοιχεία Ιουλίου). Σε επίπεδο ευρωζώνης η ανεργία των νέων αυξήθηκε στο 24,1% από 23,6% τον προηγούμενο μήνα. Και εδώ την πρώτη θέση έχει η Ελλάδα με τον τρομακτικό δείκτη ανεργίας νέων του 57,3%

Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση: το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου και τα γερμανικά Bund ενισχύονται σε νέο υψηλό διμήνου. Το ενιαίο νόμισμα υποχωρεί κατά 0,4% στο 1,3669 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v