Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεργασία ΕΕ-ΔΝΤ για στήριξη Ουκρανίας

Την παροχή χρηματοδότησης στην Ουκρανία εξετάζει το ΔΝΤ σε συνεργασία με την Ε.Ε, σε περίπτωση που η Ρωσία κλιμακώσει τις πιέσεις στο Κίεβο.

Συνεργασία ΕΕ-ΔΝΤ για στήριξη Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παροχή χρηματοδότησης στην Ουκρανία σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί οικονομικές πιέσεις από τη Ρωσία, ανέφεραν στο Reuters ανώτατοι αξιωματούχοι.

Η Ουκρανία αναμένεται να υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και συνεργασίας με την Ε.Ε. στην Σύνοδο της Λιθουανίας στις 28 με 29 Νοεμβρίου, εφόσον τηρήσει όλα τα προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων και η αποφυλάκιση της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τισοσένκο.

Η απομάκρυνση της Ουκρανίας από την ρωσική σφαίρα επιρροής έχει ενοχλήσει την Μόσχα, η οποία έχει απειλήσει με διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου και έχει ζητήσει από το Κιέβο την αποπληρωμή δανείων.

Σε περίπτωση που υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Ουκρανίας και το Κρεμλίνο πραγματοποιήσει τις απειλές του, η Ε.Ε. έχει σχέδια για την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία και την υπογραφή συμφωνίας με το ΔΝΤ για έκτακτη χρηματοδότηση.

"Το ΔΝΤ παίζει σημαντικό ρόλο και γίνονται συζητήσεις για μια συμφωνία άμεσης χρηματοδότησης (stand by agreement)" δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε.

Ωστόσο ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ουκρανία ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ της ενδεχόμενης παροχής βοήθειας στη χώρα και την υπογραφή της συμφωνίας με την Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v