Ελληνική: Κινητοποίηση για μπλόκο σε Third Point

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας εξελίχθηκε σε θρίλερ καθώς προσπαθούσε μέχρι την υστάτη να αποφύγει την παραχώρηση σημαντικού ποσοστού της Ελληνικής στο hedge fund, με τον εντοπισμό και άλλων πιθανών μεγαλομετόχων.

Ελληνική: Κινητοποίηση για μπλόκο σε Third Point

Την έντονη κινητοποίηση της διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας, της κυπριακής εκκλησίας και της κυβέρνησης προκάλεσε η πρόθεση του hedge fund Third Point να αποκτήσει σημαντικό ποσοστό στην τράπεζα, μεταδίδει το Stockwatch.

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας εξελίχθηκε χθες σε θρίλερ καθώς η Τράπεζα προσπαθούσε μέχρι την υστάτη να αποφύγει την παραχώρηση σημαντικού ποσοστού της Ελληνικής στο hedge fund, με τον εντοπισμό και άλλων πιθανών μεγαλομετόχων.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην έκδοση μετοχών της Τράπεζας η Δήμητρα Επενδυτική, που σχετίζεται με το συνεργατισμό, και η ξένη εταιρεία κατασκευής online πολεμικών παιχνιδιών Wargaming.

Με τη συμμετοχή των δύο αποφεύγεται η απόκτηση μεγάλου ποσοστού από την Third Point, καθώς ο έλεγχος θα μοιράζεται από τους τρεις βασικούς μετόχους και την κυπριακή εκκλησία.

Η Ελληνική χρειάζεται γύρω στα €300 εκ. για να ανακεφαλαιοποιηθεί. Θα το έκανε μέσω της έκδοσης μετοχών και της ανταλλαγής αξιογράφων και ομολόγων με μετατρέψιμα αξιόγραφα.

Η κυπριακή εκκλησία προσπάθησε να διατηρήσει τον έλεγχο της τράπεζας με την αγορά αξιογράφων από εγχώριους θεσμικούς επενδυτές έναντι γης.

Για να μετατραπούν τα ομόλογα και τα αξιόγραφα σε νέα αξιόγραφα χρειάζεται η ενεργοποίηση ρήτρας σε νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα. Επενδυτής που απέκτησε αξιόγραφα €35 εκ. φέρεται να αποκλείει τη μετατροπή συγκεκριμένης έκδοσης αξιογράφων και την ενεργοποίηση της ρήτρας, με αποτέλεσμα η τράπεζα να πρέπει να καλύψει το κεφαλαιακό κενό με την έκδοση μετοχών.

Η Third Point εξέφρασε πρόθεση να αγοράσει όλο το πακέτο μετοχών αποκτώντας ακόμα και πέραν του 30% των μετοχών – κάτι που για να γίνει χρειάζεται δημόσια πρόταση σε όλους τους υπόλοιπους μετόχους.

Οι προθέσεις του hedge fund θορύβησαν έντονα τόσο τον υφιστάμενο μεγαλομέτοχο όσο και τη διοίκηση. Ο Aρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε χθες στη StockWatch ότι επιθυμεί να παραμείνει η τράπεζα κυπριακά χέρια.

To hedge fund διευθύνεται από τον ακτιβιστή μέτοχο Dan Loeb που διαχειρίζεται γύρω στα $15 δισ., με συμμετοχές σε εταιρείες όπως η Sony, η Herbalife και η Sotheby's. Η επιθετική προσέγγιση του κ. Loeb με τις εταιρείες στις οποίες συμμετέχει η Third Point προκαλεί ανησυχία στη διοίκηση της Ελληνικής, που αντιλαμβάνεται ότι σε περίπτωση απόκτησης σημαντικού ποσοστού θα αναζητά γρήγορες, μεγάλες αποδόσεις από την τράπεζα, ταράζοντας τα νερά.

Από το 2009 που δημιουργήθηκε το ταμείο έχει πετύχει ετήσιες αποδόσεις 29%για τους επενδυτές του.

Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται να λήξει σήμερα, ενδεχομένως με τη σημαντική συμμετοχή όλων τριών νέων μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v