Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Αναβαθμίζει σε σταθερό το outlook για Ισπανία

Σε σταθερό από αρνητικό αναβάθμισε η Fitch το outlook της Iσπανίας. Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας με "BBB".

Fitch: Αναβαθμίζει σε σταθερό το outlook για Ισπανία

Η Fitch αναβάθμισε το outlook της Ισπανίας σε σταθερό από αρνητικό και επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε "BBB".

Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η αναθεώρηση του outlook αντανακλά τους εξής παράγοντες:

*Η Ισπανία έχει βελτιώσει την επίδοση της στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων το 2012-13. Η δημοσιονομική προσαρμογή κατά την περίοδο αυτή έχει εξοικονομήσει 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από το έλλειμμα και το λόγο του χρέους.

Οι ισπανικές αρχές έχουν κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στο συνταξιοδοτικό, στο δημοσιονομικό πλαίσιο και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2014-15, λόγω χαλάρωσης των εξωτερικών πιέσεων και των εκλογών του 2015, αλλά η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα έχει τοποθετήσει σε πιο ασφαλή τροχιά την οικονομία.

*Η προσαρμογή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συντελείται με γρηγορότερο ρυθμό από ότι αναμενόταν. Η Fitch έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψη της για το 2013 και περιμένει πλεόνασμα 1,2%. Αν και εν μέρει η προσαρμογή οφείλεται στην ύφεση, αντανακλά σύμφωνα με τον διεθνή οίκο και την ενίσχυση των εξαγωγών και της ανταγωνιστικότητας. 

*Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα έχει προχωρήσει σημαντικά από το 2012. Ο κίνδυνος το τραπεζικό σύστημα της χώρας να χρειαστεί επιπρόσθετη στήριξη μεσοπρόθεσμα είναι χαμηλός.

*Οι χρηματοδοτικές συνθήκες για το ισπανικό κράτος έχουν βελτιωθεί το 2013, αντανακλώντας σημαντική εξοικονόμηση στην εξυπηρέτηση των τόκων.

*Η Ισπανία βγήκε από την ύφεση το δεύτερο μισό του 2013, νωρίτερα από ότι προέβλεπε η Fitch στην προηγούμενη έκθεση της. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v