Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Ψάχνει €1 δισ. από τον «φόρο Google»

Πρόταση νόμου που θα αναγκάζει αμερικάνικες πολυεθνικές όπως η Google και η Amazon να καταβάλουν φόρους στην Ιταλία κατέθεσε το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα. Στο €1 δισ. υπολογίζονται τα έσοδα.

Ιταλία: Ψάχνει €1 δισ. από τον «φόρο Google»

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) της Ιταλίας έχει προτείνει την αύξηση των εσόδων της κυβέρνησης μέσω της επιβολής ειδικού φόρου σε πολυεθνικές διαδικτυακές εταιρείες όπως η Google, η Amazon και η Yahoo.

Όπως μεταδίδει το Reuters, νομοσχέδιο που κατέθεσε το ιταλικό κόμμα προβλέπει την άντληση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από τον λεγόμενο "φόρο Google".

Ο νόμος θα αναγκάζει τις εταιρείες που πραγματοποιούν διαδικτυακές πωλήσεις και διαφημίσεις στην Ιταλία να το κάνουν μόνο μέσω οργανισμών με φορολογική παρουσία στη χώρα.

Η πρόταση θα υποχρεώνει τις πολυεθνικές να χρησιμοποιούν ιταλικές εταιρείες για τις διαφημιστικές καταχωρήσεις, αντί για άλλους οργανισμούς με έδρα το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία ή άλλες χώρες εκτός της Ε.Ε. με χαμηλή φορολογική βάση.

Το ιταλικό κράτος θα εισπράττει από τον φόρο στα έσοδα των ιταλικών διαφημιστικών εταιρειών και των παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών. 

Ο άνθρωπος που συνέταξε το νομοσχέδιο, ο γερουσιαστής Francesco Boccia, δήλωσε πως είναι απαράδεκτο το ότι οι διαδικτυακές εταιρείες πληρώνουν φόρους στο εξωτερικό για πωλήσεις στην Ιταλία.

"Δεν πρέπει να ψάχνουμε για την άντληση πόρων από την αύξηση φόρων στα καύσιμα, τα τσιγάρα και τους μικρέμπορους, την ώρα που οι διαδικτυακές μας συναλλαγές αυξάνουν τα κέρδη εταιρειών που δεν έχουν κανέναν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της οικονομίας μας" σημειώνει στην ιστοσελίδα του ο κ. Boccia.

O "φόρος Google" είναι η τελευταία από μια σειρά προτάσεις που έχουν καταθέσει οι Ιταλοί πολιτικοί για την φορολόγηση των πολυεθνικών, αλλά καμία ως τώρα δεν έχει εγκριθεί.

Οι επικριτές της πρότασης του κ. Boccia υποστηρίζουν πως θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη.

"Πρόκειται απλά για μια φροϋδική έκφραση μιας ασυνείδητης επιθυμίας (τη φορολόγηση των πολυεθνικών) παρά μια ρεαλιστική πρόταση" ανέφερε στο Webnews.it ο ειδικός σε θέματα διαδικτύου Giacomo Dotta.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v