Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Apple: Ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια από την NSA

Η Apple ενώνει τις δυνάμεις της με άλλες αμερικανικές εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου εναντίον της NSA. Αποκαλύπτει μέρος από τα στοιχεία πελατών που αναγκάστηκε να δώσει και κινητοποιείται νομικά για να δημοσιεύσει και νέα στοιχεία.

Apple: Ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια από την NSA

Την οργή ευρύτερου του τεχνολογικού κλάδου φαίνεται πως έχει προκαλέσει η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ. Μετά την Google που την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε «οργισμένη» από τις αποκαλύψεις περί υποκλοπών email, τώρα η Apple βγάζει στο φως της δημοσιότητας, τα στοιχεία που ζήτησε η NSA για πελάτες/συνδρομητές της, όπως και άλλες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013 της κατατέθηκαν 12.442 αιτήματα από 41 χώρες για στοιχεία συσκευών, όπως το πότε και ποιος ενεργοποίησε ένα iPhone και ένα iPad. Επιπλέον, σε διεθνές επίπεδο έγιναν μεταξύ 1.719 και 2.719 αιτήσεις για στοιχεία λογαριασμών πελατών, όπως αριθμοί πιστωτικών καρτών, διευθύνσεις email, φωτογραφίες και νούμερα τηλεφώνου για υπηρεσίες όπως το iTunes.

Η εταιρεία ανταποκρίθηκε στο μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα αιτήματα.

Η Apple δήλωσε επίσης ότι θα συμμετέχει στην κοινή προσπάθεια εταιρειών του αμερικανικού τεχνολογικού κλάδου (όπου συμμετέχουν Google, Yahoo, Facebook) οι οποίες κινητοποιήθηκαν νομικά, ζητώντας να τους επιτραπεί να δημοσιοποιήσουν ακόμη περισσότερα για τα στοιχεία που ζητούν οι αμερικανικές αρχές.

Επισημαίνεται ότι το FBI έχει επιβάλει περιορισμούς στα στοιχεία που μπορούν να κοινοποιήσουν οι εν λόγω εταιρείες ως προς τα αιτήματα του δημοσίου για στοιχεία πελατών τους. Οι εταιρείες δεν μπορούν να κοινοποιήσουν συγκεκριμένο αριθμό αιτημάτων, παρά μόνο προσέγγιση, ανά χιλιάδα. 

«Πιστεύουμε σθεναρά ότι η κυβέρνηση πρέπει να άρει το εμπόδιο και να επιτρέψει στις εταιρείες να αποκαλύψουν πλήρη και ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των αιτημάτων από την NSA» αναφέρει η Apple και συμπληρώνει: «Θα συνεχίσουμε επιθετικά στην προσπάθειά μας για μεγαλύτερη διαφάνεια» 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v