Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Αιφνιδιαστική μείωση λιανικών πωλήσεων

Κατά 0,6% μειώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο. Χειρότερα των προβλέψεων τα στοιχεία της Eurostat. Εντείνονται οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ευρωζώνη: Αιφνιδιαστική μείωση λιανικών πωλήσεων

Δυσμενέστερα των προσδοκιών αποδεικνύονται τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν υποχώρηση κατά 0,4%. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 0,7%. 

Η Eurostat προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση και των στοιχείων για τον Αύγουστο. Πλέον αναφέρεται ότι οι λιανικές πωλήσεις ευρωζώνης αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 0,5% σε μηνιαία βάση (έναντι αρχικής εκτίμησης για αύξηση κατά 0,7%), αλλά είχαν μειωθεί κατά 0,2% σε ετήσια βάση (έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση κατά 0,3%). 

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με την απότομη υποχώρηση του πληθωρισμού στο 0,7% που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αναμένεται να ασκήσουν περισσότερες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που συνεδριάζει αύριο Πέμπτη, με πολλούς να ζητούν ανοιχτά μείωση επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v