Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BP και Shell χειραγωγούσαν τις τιμές αργού λένε traders

Τέσσερις traders κατέθεσαν σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης αγωγή κατά πετρελαϊκών εταιρειών. Κατηγορούν BP και Shell ότι χειραγωγούσαν τις τιμές του αργού για πάνω από μια δεκαετία.

BP και Shell χειραγωγούσαν τις τιμές αργού λένε traders

Η BP και η Shell κατηγορούνται ότι χειραγωγούσαν την τιμή του αργού πετρελαίου brent για πάνω από μια δεκαετία, σε αγωγή που κατατέθηκε από τέσσερις traders σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Όπως μεταδίδει η Daily Telegraph η αγωγή κατηγορεί τις εταιρείες ότι "μονοπώλησαν την αγορά αργού πετρελαίου και ήρθαν σε παράνομη συμφωνία, συνεργασία και συνωμοσία για τον καθορισμό και τον περιορισμό των συναλλαγών και την σκόπιμη χειραγώγηση των τιμών του αργού και των συμβολαίων futures”.

Στην αγωγή αναφέρεται ότι η χειραγώγηση γινόταν μέσα από τις εσκεμμένα "παραπλανητικές, ανακριβείς και ψευδείς πληροφορίες" που ανακοίνωναν οι εταιρείες στην Platts σχετικά με τις τιμές του αργού και τις συναλλαγές”.

Σημειώνεται ότι το Μαϊο οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης πραγματοποίησαν επιδρομές στα γραφεία μεγάλων πετρελαϊκών επιχειρήσεων της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων ο κολοσσός Royal Dutch Shell και η Platts, η μεγαλύτερη επιχείρηση αναφοράς τιμών πετρελαίου.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι οι αιφνιδιαστικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία «αρκετών» εταιριών σε δύο χώρες της ΕΕ και σε ένα μη μέλος, χωρίς να προσδιορίσει τις εταιρίες και τις χώρες.

Η Platts, είναι βραχίονας της νεοϋρκέζικης McGraw-Hill και καθορίζει τις τιμές αναφοράς του πετρελαίου με βάση τις τιμές προσφοράς και ζήτησης από μεγάλες επιχειρήσεις (και όχι με βάση την πραγματική τιμή στην οποία έγινε η πράξη).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v