"Εφικτή" η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δηλώνει πως η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και αυτή την εβδομάδα. Αξιωματούχος των ΗΠΑ βλέπει μία "πρώτη" συμφωνία διάρκειας έξι μηνών με μερική άρση κυρώσεων.Συνεχίζονται πυρετωδώς οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

Εφικτή η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Θετικά είναι τα μηνύματα από τη Γενεύη όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των 6 δυτικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο ακόμη και για την άρση των κυρώσεων στην Τεχεράνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε πως οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία, ακόμη και αυτή την εβδομάδα. «Εάν όλοι προσπαθήσουν στο μέγιστο, τότε μπορεί να έχουμε μία συμφωνία» δήλωσε ο Ιρανός υπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με την Ύπατη Αρμοστή για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Λαίδη Άστον. Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία την Πέμπτη ή την Παρασκευή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με πέντε από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας απάντησε: «Περιμένουμε σοβαρές διαπραγματεύσεις. Είναι εφικτό. Αλλά μπορώ να μιλήσω μόνο για τη δική μας πλευρά».

Ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης πως η αμερικανική πλευρά διαπραγματεύεται μία συμφωνία που θα αποτελέσει το «πρώτο βήμα» με το Ιράν, βάσει της οποίας θα παγώνουν ορισμένα τμήματα του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, σε αντάλλαγμα για μερική αναβολή των κυρώσεων. Η αρχική συμφωνία θα έχει διάρκεια έξι μηνών και θα ανοίγει το δρόμο για μία πιο εκτεταμένη διαπραγμάτευση.

«Για πρώτη φορά, το Ιράν φαίνεται δεσμευμένο να κινηθεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων γρήγορα» δήλωσε ο αξιωματούχος μιλώντας στους Financial Times και συμπλήρωσε: «Δεν βλέπουμε ότι χρησιμοποιούν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για να κερδίσουν χρόνο»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v