Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ

Κόντρα στις εκτιμήσεις, η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%. Διατήρησε τα μηδενικά επιτόκια στο μηχανισμό καταθέσεων. «Φθηνό» χρήμα επί μακρόν προαναγγέλλει ο Ντράγκι. «Δεν είμαστε Ιαπωνία», δηλώνει.

Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ

Σε μια ακόμη προσπάθεια να αποτραπεί ο αποπληθωρισμός και να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο αρνητικό ρεκόρ του 0,25%.

Η απόφαση δεν ήταν αναμενόμενη για την πλειοψηφία των αναλυτών, που περίμεναν ότι ο ρυθμιστής της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης θα κρατήσει το βασικό επιτόκιο στο 0,5%. Η ΕΚΤ μείωσε επίσης το επιτόκιο περιθωριακού δανεισμού στο 0,75%, ενώ διατήρησε σταθερό το επιτόκιο μηχανισμού καταθέσεων στο 0.

Αφορμή, ωστόσο, για την κίνηση ήταν η αιφνιδιαστική υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 0,7% που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αποτελεί χαμηλό 4ετίας. Έκτοτε, αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην περιοχή, ενώ και αξιωματούχοι όπως ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών τόνισαν πως το ισχυρό ευρώ είναι απειλή.

Τα περιθώρια, πάντως, περαιτέρω κινήσεων σε επίπεδο επιτοκίων πλέον δείχνουν να εξαντλούνται, και αυτό σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα ίσως χρειαστεί να καταφύγει και σε περισσότερο δραστικές λύσεις. 

Ντράγκι: Γιατί μειώσαμε τα επιτόκια 

Η οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πτωτικούς κινδύνους, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Σημείωσε ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη είναι σε εξέλιξη, αλλά είναι ακόμη αδύναμη και ευάλωτη. 

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια βασίζεται στην εκτίμηση πως η ευρωζώνη είναι πιθανό να βιώσει μια "παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού".

"Οι αποφάσεις αυτές είναι σε συμφωνία με τη μελλοντική καθοδήγηση του Ιουλίου του 2013, δεδομένων των τελευταίων ενδείξεων για περαιτέρω αποδυνάμωση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη μεσοπρόθεσμα, ξεκινώντας από το σημερινό επίπεδο του ετήσιου πληθωρισμού στο 1%" ανέφερε.

Ο διοικητής δεσμεύθηκε για άλλη μια φορά ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα έως ότου ανακάμψει πειστικά η οικονομική δραστηριότητα.

"Υπάρχει η πιθανότητα να δούμε παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, η οποία θα ακολουθηθεί από μια σταδιακή ανοδική κίνηση προς έναν ρυθμό πληθωρισμού κάτω, αλλά κοντά στο 2%. Ως εκ τούτου η νομισματική μας πολιτική θα παραμείνει επεκτατική για όσο καιρό χρειαστεί" σημείωσε.

Ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου δεν υπήρχε διαφωνία για την ανάγκη δράσης, αλλά για τη χρονική στιγμή όπου θα πρέπει να αναληφθεί.

"Θα έλεγα ότι η σημερινή συζήτηση ήταν σε πλήρη συμφωνία με την ανάγκη δράσης. Αλλά υπήρχαν διαφορές για το πότε έπρεπε να δράσουμε. Μια σημαντική πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου επισήμανε ότι επαρκούν οι ενδείξεις που δείχνουν μια διευρυμένη και παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού" τόνισε.

"Άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου υποστήριξαν ότι τα στοιχεία τον επόμενο μήνα μπορεί να περιέχουν πληροφορίες και έτσι επέλεξαν να κρατήσουν την άποψή τους για τον επόμενο μήνα" πρόσθεσε.

Η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι στόχος της ΕΚΤ

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι η ισοτιμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος δεν εντάσσεται στους στόχους της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

"Είναι σημαντική για την σταθερότητα των τιμών και την σταθερότητα των τιμών, αλλά σίγουρα δεν έπαιξε κάποιο ρόλο στην σημερινή απόφαση" υπογράμμισε.

Υπό παρακολούθηση η αγορά χρήματος

Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις συνθήκες στην αγορά χρήματος και τις πιθανές επιπτώσεις στην νομισματική πολιτική που ακολουθούμε, ανέφερε ο κ. Ντράγκι.

"Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε σήμερα να συνεχίσουμε τις βασικές επιχειρήσεις αναχρηματοδότησης με διαδικασία δημοπρασίας σταθερού επιτοκίου με πλήρη κατανομή για όσο καιρό χρειαστεί και τουλάχιστον μέχρι το τέλος της έκτης περιόδου του 2015 ή ακριβέστερα τις 7 Ιουλίου 2015" σημείωσε.

Δημοσιονομική προσαρμογή με αναπτυξιακά μέτρα

Η μείωση του χρέους απαιτεί την λήψη πολιτικών για τον περιορισμό του ελλείμματος, αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται και από μέτρα που είναι φιλικά για την ανάπτυξη, υποστήριξε ο κ. Ντράγκι.

"Η σύνθεση της δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να είναι προσανατολισμένη σε μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη, τα οποία έχουν μεσοπρόθεσμη προοπτική και συνδυάζουν την βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των δημόσιων υπηρεσιών με τον περιορισμό των παραμορφωτικών επιπτώσεων στην φορολόγηση" τόνισε.

Η ευρωζώνη δεν είναι Ιαπωνία

Σε ερώτηση Ιάπωνα δημοσιογράφου για το αν η οικονομία της ευρωζώνης παρουσιάζει τις ίδιες ασθένειες με αυτήν της Ιαπωνίας ο κ. Ντράγκι απάντησε:

"Όχι, δεν πιστεύω ότι η κατάσταση της ευρωζώνης είναι παρόμοια με αυτήν της Ιαπωνίας. Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της ευρωζώνης είναι πιθανότατα τα πιο ισχυρά στον κόσμο. Είναι μια ζώνη που έχει το χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα στον κόσμο, το υψηλότερο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών".

Η αντίδραση των αγορών

Αμέσως μετά την έκπληξη από την ΕΚΤ το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό 7 εβδομάδων έναντι του δολαρίου, στο 1,3356 δολάριο από 1,3490 λίγο πριν από την ανακοίνωση.

Παράλληλα, ενισχύονται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κινείται σε νέα υψηλά 5ετίας, γυρνούν σε θετικό έδαφος τα futures της αμερικανικής αγοράς, ενώ υποχωρούν έντονα οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v