Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Πιέζει για εφαρμογή "bail-in" από 2015

Την εφαρμογή των κανονισμών του "bail-in" τρία χρόνια νωρίτερα θέλει η Γερμανία για να δώσει την έγκριση της στην δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης.

Γερμανία: Πιέζει για εφαρμογή bail-in από 2015

Το Βερολίνο απαιτεί να εφαρμοστεί η επιβολή απωλειών στους μεγάλους καταθέτες και τους μετόχους των προβληματικών τραπεζών από το 2015 για να δώσει την έγκριση της στην συγκρότηση ενός ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης, σύμφωνα με έγγραφο της Ε.Ε. που έχει στην κατοχή του το Reuters. 

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί της Ε.Ε. θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν σχετικά με την δημιουργία του δεύτερου πυλώνα της τραπεζικής ένωσης, ενός ενιαίου μηχανισμού για την εκκαθάριση τραπεζών.

Μέχρι σήμερα η Γερμανία έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διάφορες απαιτήσεις, μεταξύ των οποίων να χρησιμοποιούν οι χώρες δικούς τους πόρους για να καλύψουν το κόστος από ένα "λουκέτο" σε μια τράπεζα ή να περιοριστεί η αρμοδιότητα του νέου μηχανισμού στις 150 μεγαλύτερες τράπεζες.

Όπως ανέφεραν ανώτατοι αξιωματούχοι στο Reuters, πίσω από την απαίτηση του Βερολίνου να ισχύσουν τρία χρόνια νωρίτερα οι κανόνες για το "bail-in" κρύβονται δύο βασικές ανησυχίες. Η πρώτη είναι ότι το Βερολίνο δεν θέλει να αποφασίζουν οι Βρυξέλλες για το αν πρέπει να κλείσει μια γερμανική τράπεζα και η δεύτερη ότι δεν θέλει να πληρώσει τον λογαριασμό για τις προβληματικές τράπεζες άλλων χωρών.

"Η Γερμανία θέλει η αμοιβαιοποίηση του χρέους των τραπεζών να είναι όσο μικρότερη γίνεται" ανέφερε αξιωματούχος της Ε.Ε.

"Επίσης θέλουν να πληρώνουν οι τράπεζες αντί για τους φορολογούμενους. Όσο πιο πολύ κινούνται στην κατεύθυνση του να πληρώνουν αυτοί για τις τράπεζες άλλων χωρών, τόσο πιο πολύ θέλουν διαβεβαιώσεις ότι το σύστημα αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί και ότι θα εφαρμοστεί νωρίτερα το bail-in" πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, διεμήνυσε την Πέμπτη ότι θα κρατήσει σκληρή στάση όσον αφορά το ζήτημα της επιβολής απωλειών στους πιστωτές των τραπεζών.

"Δεν θα κάνουμε πουθενά πίσω στο ζήτημα αυτό" σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v