Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Ισχυρές αντιδράσεις για την απόφαση της ΕΚΤ

Μεγάλο μέρος του χρηματοπιστωτικού κόσμου της Γερμανίας επικρίνει έντονα την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ να μειώσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% το βασικό επιτόκιο. Για ολέθριο μήνυμα μιλούν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Γερμανία: Ισχυρές αντιδράσεις για την απόφαση της ΕΚΤ

Σε μια ύστατη προσπάθεια τόνωσης της ρευστότητας και ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 0,25%, που συνιστά ιστορικό αρνητικό ρεκόρ.

Η απόφαση αιφνιδίασε την πλειονότητα των αναλυτών, που ανάμεναν ότι η ΕΚΤ θα διατηρούσε στο 5% το βασικό επιτόκιο, μέχρι τουλάχιστον τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle οι αντιδράσεις των τραπεζών και των ασφαλιστικών ομίλων της Γερμανίας ήταν έντονα επικριτικές.

Ο Σύνδεσμος των γερμανικών Ασφαλιστικών Εταιρειών, GDV, χαρακτήρισε τη μείωση του επιτοκίου «ολέθριο μήνυμα» προς τους γερμανούς ασφαλισμένους σε προγράμματα συνταξιοδότησης.

«Τα χαμηλά επιτόκια λειτουργούν σε βάρος τους», αναφέρει ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γιοργκ φον Φίρστενβερτ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «οι μειώσεις του βασικού επιτοκίου, σε ποσοστό κοντά στο μηδέν, δεν προσφέρουν καμία αναπτυξιακή ώθηση. Αυτό που κάνουν είναι να μειώνουν τις πιέσεις που ασκούνται στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες προκειμένου αυτές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κριτική του Συνδέσμου Ιδιωτικών Τραπεζών, BdB. «Δεν θα πρέπει να αναμένεται καμία αξιοσημείωτη αναζωογόνηση της χορήγησης πιστώσεων στις χώρες της κρίσης», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Μίχαελ Κέμερ, προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι «μεσομακροπρόθεσμα θα ενταθούν οι κίνδυνοι της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων, κυρίως ο κίνδυνος εσφαλμένης εκτίμησης των ρίσκων, εσφαλμένων επενδυτικών αποφάσεων, ενώ είναι πιθανή η πρόκληση φούσκας στις τιμές των ακινήτων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v