Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H S&P υποβάθμισε τη Γαλλία

Η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της Γαλλίας κατά μία βαθμίδα σε "ΑΑ". Αναβάθμισε το outlook. Εκφράζεται προβληματισμός για την πορεία των μεταρρυθμίσεων Ολάντ. Αγκάθια η υψηλή ανεργία και οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

H S&P υποβάθμισε τη Γαλλία

H S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας κατά μία βαθμίδα σε "ΑΑ" από "ΑΑ+" πριν. Ο διεθνής οίκος αναβάθμισε το outlook των αξιολογήσεων σε σταθερό από αρνητικό.

Στη σχετική ανακοίνωση, ο οίκος αξιολόγησης δηλώνει πως οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ολάντ στη φορολογία, όπως επίσης στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας «δεν θα αυξήσουν ουσιαστικά τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και πως η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα αποδυναμώνει τη στήριξη για περαιτέρω σημαντικά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα».

Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν τις προσδοκίες μας ότι η Γαλλία δεσμεύεται να περιορίσει το υψηλό κυβερνητικό χρέος, αναφέρει η S&P και συμπληρώνει: «Επιπλέον, πιστεύουμε ότι η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη περιορίζει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά». 

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε απογοητευμένος από την απόφαση του οίκου αξιολόγησης, χαρακτηρίζοντας την κριτική ανακριβή. Πρόσθεσε πάντως πως η πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας παραμένει «από τις υψηλότερες στον κόσμο» και πως τα γαλλικά ομόλογα «είναι από τα ασφαλέστερα και τα πιο ρευστοποιήσιμα εντός της ευρωζώνης». «Αυτό ενισχύει την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι η στρατηγική που ακολουθούμε είναι η σωστή».

Η αγορά, πάντως, αντέδρασε αμέσως στην είδηση με απότομη υποχώρηση του ευρώ, στο 1,339 δολ. από 1,342 δολ.

Να σημειωθεί ότι η Fitch, από την πλευρά της, αξιολογεί τη Γαλλία με "AA+" και η Moody΄s με "Αα1".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v