Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Πλάνο για πώληση του 100% της Cyta

Σε ότι αφορά τον δεύτερο μεγάλο και κερδοφόρο ημικρατικό οργανισμό την Αρχή Λιμένων, εδώ φαίνεται να επικρατεί το σενάριο της δημιουργίας ενός μικτού καθεστώτος.

Κύπρος: Πλάνο για πώληση του 100% της Cyta
Το μεγάλο αγκάθι των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών άφησε στα χέρια της κυβέρνησης η τρόικα, αναμένοντας ότι πριν από το τέλος του έτους θα ληφθεί η πολιτική απόφαση και θα οριστικοποιηθεί πλάνο για διάθεση κρατικής περιουσίας, μεταδίδει το Stockwatch.

Η τεχνοκρατική προεργασία για το θέμα έχει ήδη γίνει και η κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει πολιτικό και κοινωνικό διάλογο για το θέμα ώστε να υπάρχει πλάνο ιδιωτικοποιήσεων πριν την λήψη απόφασης σε επίπεδο Eurogroup για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Μέχρι το Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προωθήσει το διοικητικό και νομοθετικό πλαίσιο για να μπορεί να γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις σε βάθος χρόνου, αναλόγως των δεδομένων που επικρατούν.

Η πρόταση που εξετάζει η κυβέρνηση, που φαίνεται να έχει και τη στήριξη της τρόικας, είναι για πώληση του 100% της Cyta.

Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Cyta, εκτιμάται, θα αποφέρει τις μέγιστες δυνατές εισπράξεις στην κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά τον δεύτερο μεγάλο και κερδοφόρο ημικρατικό οργανισμό την Αρχή Λιμένων, εδώ φαίνεται να επικρατεί το σενάριο της δημιουργίας ενός μικτού καθεστώτος. Δηλαδή, να παραχωρηθούν στον ιδιωτικό τομέα κάποιες υπηρεσίες οι οποίες σήμερα είναι ασύμφορες για την αρχή. Οι υπηρεσίες αυτές έχουν σχέση με τη συντήρηση, τις φορτώσεις και εκφορτώσεις και τις γερανογέφυρες. Η πρόταση προνοεί τη διατήρηση κάποιων υπηρεσιών που ενδεχομένως να είναι σημαντικές για σκοπούς κρατικής ασφάλειας.

Διαφορετική είναι η προσέγγιση σε ότι αφορά την ιδιωτικοποίηση της Αρχής Ηλεκτρισμού. Η κυπριακή πλευρά εκτιμά ότι η αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου, καθώς υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες που δεν επιτρέπουν επίσπευση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.

Το πρόγραμμα της τρόικας προνοεί εισπράξεις €1 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2016 και άλλων €400 εκ. μέχρι το 2018.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη που τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της εφαρμογής του μνημονίου, καλείται εν μέσω εντόνων αντιδράσεων, τόσο από την πλειονότητα των κομμάτων, όσο και από το συνδικαλιστικό κίνημα, να λάβει την πολιτική απόφαση που φαίνεται εκ των πραγμάτων μονόδρομος.

Αυτό άλλωστε άφησε να εννοηθεί χθες ευρωπαίος αξιωματούχος που κλήθηκε να σχολιάσει το όλο θέμα.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση της Κύπρου έχει την πολιτική βούληση να εφαρμόσει το πρόγραμμα», παρατήρησε ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπέδειξε ότι επιβάλλεται η θεσμική αλλαγή στους οργανισμούς δημοσίου δικαίου για το συμφέρον της οικονομίας του τόπου.

Το θέμα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από τη ρευστή κατάσταση που υπάρχει στο ΔΗΚΟ, που έχει ήδη ταχθεί ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι επικείμενες εκλογές για την ηγεσία του κόμματος δυσχεραίνουν την πολιτική διαχείριση του ζητήματος των ιδιωτικοποιήσεων. Η κυβέρνηση φοβάται ότι το άνοιγμα του συγκεκριμένου κεφαλαίου πριν τις αρχές Δεκεμβρίου θα αναγκάσει τους υποψηφίους να πάρουν «σκληρές» θέσεις που θα περιορίσουν τη δυνατότητα ελιγμών μετά τις εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v