Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ρεκόρ στο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας

Απροσδόκητη άνοδος για εξαγωγές και εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας. Άλμα 4,4% στις εξαγωγές εντός ευρωζώνης. Επί τάπητος ξανά η κριτική από ΗΠΑ και ΔΝΤ για την οικονομική πολιτική του Βερολίνου, που υπονομεύει τους Ευρωπαίους εταίρους του Νότου.

Νέο ρεκόρ στο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας

Σε νέο ρεκόρ εκτινάχθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, με σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών. Τα στοιχεία ανακοινώνονται ενώ το Βερολίνο δέχεται έντονη κριτική από την Ουάσιγκτον για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί στηριζόμενο στις εξαγωγές και στο διεθνές εμπόριο, υποσκάπτοντας τις προσπάθειες ανάκαμψης των Ευρωπαίων εταίρων του στον Νότο.

Συγκεκριμένα, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διευρύνθηκε στα 18,8 δισ. ευρώ, από 15,8 δισ. τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν αντιθέτως περιορισμό του πλεονάσματος στα 15,5 δισ. ευρώ.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,7%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,9% έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 0,9%. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν με όλους τους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας, αλλά ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας τα μέλη αγόρασαν 5,4% περισσότερα γερμανικά προϊόντα και υπηρεσίες. Οι εξαγωγές προς κράτη-μέλη της ευρωζώνης αυξήθηκαν 4,4%.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι η επιμονή της Γερμανίας να ακολουθεί εγχώρια οικονομική πολιτική που στηρίζεται στην προώθηση των εξαγωγών εμποδίζει τις προσπάθειες των εταίρων της στην ευρωζώνη. Η κριτική εκφράστηκε μέσω της έκθεσης των ΗΠΑ για την αγορά συναλλάγματος, και κάνει λόγο για «αναιμική ανάπτυξη της εγχώριας ζήτησης και εξάρτηση της Γερμανίας από τις εξαγωγές, που πλήττει την εξισορρόπηση» αλλά και τις προσπάθειες των Ευρωπαίων εταίρων του Βερολίνου.

Σημειώνεται ότι εδώ και δεκαετίες η Γερμανία παράγει περισσότερα από όσα χρειάζονται οι κάτοικοί της με αποτέλεσμα τα περισσότερα από τα χαμηλού κόστους προϊόντα της να ανταγωνίζονται προϊόντα άλλων ευρωπαϊκών κρατών στη διεθνή αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v