Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης για όλους

Η ΕΚΤ ζητά να αναλάβει η ίδια τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης, μαζί με τα εποπτικά της καθήκοντα, και να αφορά όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης. Χαρακτηρίζει αναποτελεσματικές τις εθνικές αρχές και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Βερολίνο.

ΕΚΤ: Ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης για όλους

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δηλώνει πως ο ενιαίος μηχανισμός στήριξης και εκκαθάρισης των τραπεζών θα πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι τα αντίστοιχα εθνικά συστήματα είναι αναποτελεσματικά. Τάσσεται επίσης υπέρ της ταχύτερης εφαρμογής του bail-in από το 2018.

«Ο συντονισμός μεταξύ των εθνικών συστημάτων δεν έχει αποδειχθεί επαρκής ώστε να επιτευχθούν έγκαιρες και οικονομικά αποτελεσματικές αποφάσεις εκκαθάρισης, ειδικότερα σε ό,τι αφορά διασυνοριακές περιπτώσεις» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη νομική της γνωμοδότηση που κοινοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή.

Επισημαίνεται ότι η θέση που εκφράζει η νομική γνωμοδότηση της ΕΚΤ είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από εκείνη του Βερολίνου. Η γερμανική πλευρά, διά στόματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει υποστηρίξει πως μία τέτοια αρχή που θα αφορά όλες τις τράπεζες απαιτεί αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών. 

Η κόντρα είναι έντονη και μάλιστα προτού αποκαλυφθεί το πλήρες μέγεθος των κεφαλαίων που χρειάζονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Τα αποτελέσματα των στρες τεστ που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινωθούν κάποια στιγμή το 2014. Ως ένδειξη του προβλήματος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε πως μόνο οι τράπεζες της Ισπανίας και της Ιταλίας μπορεί να αντιμετωπίσουν ζημίες 230 δισ. ευρώ από δάνεια στις επιχειρήσεις μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η ΕΚΤ αναφέρει επίσης ότι μέχρι να υπάρξει ένα fund που θα στηρίζει τον μηχανισμό εκκαθάρισης μέσω της φορολόγησης του τραπεζικού κλάδου η χρηματοδότησή του θα πρέπει να εξασφαλίζεται από προσωρινή και δημοσιονομικά ουδέτερη στήριξη από τα κράτη-μέλη. Αυτή η στήριξη «θα μπορούσε να δοθεί υπό τη μορφή μιας γραμμής πίστωσης προς το ταμείο εκκαθάρισης» σημειώνει η γνωμοδότηση της ΕΚΤ.

Αναφέρει επίσης ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβει τα ηνία του μηχανισμού εκκαθάρισης από τη στιγμή που θα αναλάβει πλήρως και τις εποπτικές αρμοδιότητες του κλάδου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v