Moody's: Προς «ήρεμα νερά» πλέει η οικονομία

Αν και η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική, σε σχέση με τις προηγούμενες οικονομικές ανακάμψεις, ορισμένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα των οικονομικών προοπτικών φαίνεται τώρα πως έχουν καταλαγιάσει, λέει η Moody's.

Moodys: Προς «ήρεμα νερά» πλέει η οικονομία

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο αναταράξεων στις οικονομικές και χρηματιστηριακές αγορές, η παγκόσμια οικονομία φαίνεται τώρα έτοιμη για μια μεγαλύτερη σταθεροποίηση τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την Moody's.

Σε έκθεσή της που τιτλοφορείται «Global Macro Outlook 2013-2015: Navigating towards calmer waters», η Moody's σημειώνει πως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος προς την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών ανισορροπιών από τότε που ξεκίνησε η κρίση. επιπλέον, οι προσπάθειες των policymakers να διευκολύνουν τις απαραίτητες προσαρμογές στον ιδιωτικό τομέα έχουν καρποφορήσει.

Αν και παραμένουν σημαντικές προκλήσεις, με τις αναδυόμενες οικονομίες ιδιαίτερα να βλέπουν επιδείνωση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξής τους και να αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες ανησυχίες εν όψει της ομαλοποίησης της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής, ωστόσο οι ευρύτερες οικονομικές προοπτικές φαίνονται πλέον λιγότερο αβέβαιες απ' ότι πριν από λίγο καιρό.

Ο διεθνής οίκος εξακολουθεί να αναμένει μια σχετικά μέτρια ανάκαμψη στις αναπτυγμένες χώρες των G20, με το πραγματικό ΑΕΠ να αναπτύσσεται με ρυθμό γύρω στο 1,3% φέτος, 2,0% το 2014 και περίπου 2,25% το 2015, ποσοστά σε γενικές γραμμές αμετάβλητα σε σχέση με τις προβλέψεις του Αυγούστου.

Στις αναδυόμενες οικονομίες των G20, οι προβλέψεις της Moody's είναι κατά τι χαμηλότερες σε σχέση με πριν από ένα τρίμηνο. Συνολικά, η Moody's εκτιμά πως το ΑΕΠ των κυριότερων αναδυόμενων αγορών θα διαμορφωθεί γύρω στο 5% το 2013, προτού αυξηθεί στο 5,5% τα επόμενα δυο χρόνια.

«Αν και η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική, σε σχέση με τις προηγούμενες οικονομικές ανακάμψεις, ορισμένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα των οικονομικών προοπτικών φαίνεται τώρα πως έχουν καταλαγιάσει», ανέφερε ο Colin Ellis της Moody's. «Η ανάκαμψη δεν μπορεί ακόμα να θεωρηθεί δεδομένη, όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι αρχίζει να επικρατεί μια επιφυλακτική αισιοδοξία».

Αν και η Moody's θεωρεί πως η αβεβαιότητα αναφορικά με τις κεντρικές προβλέψεις της έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, εξακολουθούν να υπάρχουν ρίσκα, που προέρχονται από:
-την ενδεχόμενη έξοδο από τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ
-μια περαιτέρω αναζωπύρωση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, που ίσως πυροδοτηθεί από μια έλλειψη προόδου σε ότι αφορά την θωράκιση του τραπεζικού τομέα και την εφαρμογή των θεσμικών μεταρρυθμίσεων και
-ένα σοκ στις παγκόσμιες αγορές assets ή στην αμερικανική οικονομία, λόγων του συνεχιζόμενου πολιτικού αδιεξόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v