Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EE: Στα πρότυπα της ΕΚΤ οι έλεγχοι τραπεζών εκτός ευρώ

Οι εθνικές εποπτικές αρχές στα 11 κράτη μέλη εκτός ευρώ ανέφεραν ότι σχεδιάζουν να ακολουθήσουν στενά τα πρότυπα της ΕΚΤ κατά τους ελέγχους που θα διενεργήσουν. Τα δικά της κριτήρια θα εφαρμόσει η Ουγγαρία.

EE: Στα πρότυπα της ΕΚΤ οι έλεγχοι τραπεζών εκτός ευρώ

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν βρίσκονται στην ευρωζώνη σχεδιάζουν να ευθυγραμμίσουν τους ελέγχους των τραπεζών τους με αυτούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο να αποφύγουν μια αξιολόγηση δύο ταχυτήτων στα επερχόμενα πανευρωπαϊκά stress test.

Εκπρόσωποι των εθνικών εποπτικών αρχών στα 11 κράτη μέλη εκτός ευρώ ανέφεραν στο Reuters πως οι έλεγχοι που θα διενεργήσουν στις τράπεζες θα ακολουθούν στενά τα πρότυπα της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι το 2014 η Ε.Ε. θα διενεργήσει μια σειρά ασκήσεων για να ελέγξει την δυνατότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να αντέξουν μια μελλοντική κρίση χωρίς να ζητήσουν βοήθεια από το κράτος. 

Η ΕΚΤ θα διενεργήσει "έλεγχο στην ποιότητα του ενεργητικού" (Asset Quality Reviews) στις 128 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης προτού αναλάβει εποπτικά καθήκοντα.

Ο έλεγχος αυτός θα αποτελέσει σημείο εκκίνησης για τα stress test που θα διεξάγει η Eυρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στις τράπεζες και των 28 κρατών μελών.

Ωστόσο υπάρχει η ανησυχία πως οι ασκήσεις της ΕΚΤ θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από αυτές των εποπτικών αρχών στα 11 κράτη μέλη εκτός ευρώ, καθιστώντας μη συγκρίσιμα τα αποτελέσματα των stress test.

Όπως μεταδίδει το Reuters, αρκετές από τις εποπτικές αρχές των 11 κρατών μελών διαβεβαίωσαν πως λαμβάνουν βήματα για να μιμηθούν τις πρακτικές που θα εφαρμόσει στις ασκήσεις της η ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα οι εποπτικές αρχές στην Λιθουανία, τη Σουηδία, τη Δανία, την Κροατία και την Λετονία ανέφεραν στο Reuters ότι θα χρησιμοποιήσουν στις ασκήσεις που θα πραγματοποιήσουν τους ίδιους ορισμούς με αυτούς της ΕΚΤ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι εποπτικές αρχές της Τσεχίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας δεν σχολίασαν ποια προσέγγιση θα ακολουθήσουν.

Εξαίρεση αποτελεί η Ουγγαρία, η οποία θα εφαρμόσει δικά της κριτήρια. Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι κάποιες τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να υποβάλλουν όλα τα δεδομένα για τα stress test και ότι δεν χρησιμοποιήσει τους ορισμούς της ΕΤΑ πριν γίνουν υποχρεωτικοί στο τέλος του 2014.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v