Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Όχι" σε μέτρα γενναιοδωρίας λένε οι Γερμανοί Σοφοί

Το πάνελ των οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης απορρίπτει τις προτάσεις για βελτίωση των όρων του συνταξιοδοτικού συστήματος. Συνεχίζεται η κόντρα με τις Βρυξέλλες για το ρόλο της Γερμανίας στην κρίση.

Όχι σε μέτρα γενναιοδωρίας λένε οι Γερμανοί Σοφοί

«Γενναιόδωρα» μέτρα όπως η αύξηση των κατώτατων συντάξεων στη Γερμανία θα σβήσουν τα οφέλη που πέτυχε η χώρα μετά από πολυετείς επώδυνες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, προειδοποιεί το πάνελ των περιβόητων «Σοφών» της χώρας.

Ενώ λοιπόν, στην ευρωζώνη υπάρχει έντονη συζήτηση για το ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία στην κρίση και ενώ αναμένονται αποφάσεις από την Κομισιόν, για την πολιτική του Βερολίνου, οι οικονομικοί σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης επιμένουν. Σημειώνεται ότι η Γερμανία επικρίνεται επειδή δεν επιτρέπει ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και του πληθωρισμού ώστε να μειωθούν οι ανισορροπίες στην ευρωζώνη.

«Τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση, όπως οι συντάξεις για τις μητέρες, η αύξηση των κατώτατων συντάξεων και να υπάρξουν εξαιρέσεις στο γενικό όριο συνταξιοδότησης των 67 ετών, θα βαρύνουν σημαντικά τις επόμενες γενιές» αναφέρει η έκθεσή των «Σοφών».

Υπενθυμίζεται ότι οι σκληρές μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία επιβλήθηκαν επί καγκελαρίας Γκέρχαρντ Σρέντερ στην περιβόητο Ατζέντα 2010. Πολλοί θεωρούν ότι η ανταγωνιστικότητα και η επιτυχία της γερμανικής οικονομίας αποδίδονται στην σκληρή πολιτική που επέβαλε από το 2003 ο κ. Σρέντερ.

«Οι προκλήσεις του μέλλοντος θα είναι πολύ πιο δύσκολες εάν οι μεταρρυθμίσεις ης Ατζέντας 2010 σβηστούν ή ανατραπούν σε ορισμένες περιπτώσεις» αναφέρει η έκθεση.

Το πάνελ των οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπει ότι η Γερμανία θα παρουσιάσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 0,4% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 0,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v