Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Στο μικροσκόπιο το γερμανικό πλεόνασμα

Εάν η έρευνα καταλήξει στο ότι το γερμανικό πλεόνασμα είναι επιβλαβές για τη χώρα και την ευρωπαϊκή οικονομία, θα ζητήσει δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αναμένεται ολοκλήρωση της έρευνας στις αρχές του 2014.

ΕΕ: Στο μικροσκόπιο το γερμανικό πλεόνασμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά σε βάθος έρευνα για το μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας ώστε να διαπιστώσει εάν είναι ένδειξη σοβαρών ανισορροπιών, αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωση.

Η Γερμανία απολαμβάνει από το 2007 πλεονάσματα που υπερβαίνουν το 6% του ΑΕΠ. Τον Σεπτέμβριο το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 19,7 δισ. ευρώ ή πλέον του 8% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας ακόμη και την Κίνα, γεγονός που προκάλεσε έντονη κριτική από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. 

Η Κομισιόν σε σχετική με το ζήτημα ανακοίνωση αναφέρει: "Ξεκινούν σε βάθος έρευνες για τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο, ώστε να αναλυθεί η εμπορική τους θέση και οι εσωτερικές εξελίξεις, ώστε να εξαχθεί συμπέρασμα για το εάν κάποια από τις χώρες αυτές είναι αντιμέτωπη με ανισορροπίες".  

"Δεν επικρίνουμε τη Γερμανία για την ανταγωνιστικότητά της", σημείωσε μεταξύ άλλων ο επίτροπος Όλι Ρεν. "Υψηλότερη ζήτηση εντός της Γερμανίας θα μπορούσε να βοηθήσει τις ευάλωτες χώρες της Ε.Ε. υπό την προϋπόθεση ότι είναι ανταγωνιστικές. Σε διαφορετική περίπτωση, τα οφέλη θα τα καρπωθούν χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης".   

Όπως σημειώνει το Reuters, το να ασκήσει κριτική η Κομισιόν στη Γερμανία για το πλεόνασμα είναι πολιτικά ευαίσθητη κίνηση, καθώς οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. ενθαρρύνουν τις χώρες της ευρωζώνης να αναλάβουν επίπονες μεταρρυθμίσεις για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να οδηγηθούν σε εμπορικό πλεόνασμα. 

Η νέα κίνηση έγκειται στο πλαίσιο των νέων κανονισμών της Ε.Ε. που τέθηκαν σε ισχύ από τα τέλη του 2011, που επιφορτίζουν την Επιτροπή με την ευθύνη ελέγχου των χωρών για πιθανές επικίνδυνες οικονομικές ανισορροπίες οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστούν.  

Η έρευνα πιθανόν να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2014.

Εάν φθάσει στο συμπέρασμα ότι το πλεόνασμα είναι υπερβολικό, και ως εκ τούτου επιβλαβές για τη Γερμανία και την ευρωπαϊκή οικονομία, η Κομισιόν θα προτείνει δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εάν με τη σειρά της η Γερμανία αγνοήσει τις συστάσεις, μπορεί να της επιβληθεί πρόστιμο ύψους 0,1% του ΑΕΠ.

Γερμανία: Το πλεόνασμα μας δεν αποτελεί πρόβλημα

Το Βερολίνο απέρριψε το σκεπτικό της σημερινής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενδεχόμενη μακροοικονομική ανισορροπία λόγω των μεγάλων εμπορικών πλεονασμάτων, επισημαίνοντας ότι το πλεόνασμα δεν αποτελεί πρόβλημα, όταν προκύπτει από μεγάλη ανταγωνιστικότητα.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατά το παρελθόν δηλώσει ότι τα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών δεν αποτελούν πρόβλημα, όταν είναι - όπως στην Γερμανία - αποτέλεσμα υψηλής ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων σε λειτουργούσες αγορές", δήλωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μαριάνε Κοτέ και πρόσθεσε ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να περιορίζονται οι ανισορροπίες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο διευκρίνισε ότι δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η γερμανική ανταγωνιστικότητα.

"Θα ήθελα και άλλες Γερμανίες στην Ευρωζώνη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά τόνισε ότι "πρέπει να διερευνηθεί εάν η Γερμανία θα μπορούσε να συμβάλει περισσότερο στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη".

Ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Βερολίνο.

Από την πλευρά των γερμανικών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της Ένωσης αυτοκινητοβιομηχανιών Ματίας Βίσμαν επισήμανε ότι «το πλεόνασμα στις εξαγωγές δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικής παρέμβασης στην αγορά, αλλά ανταγωνιστικότητας, την οποία οι γερμανικές επιχειρήσεις οικοδομούν μέρα με τη μέρα» και πρόσθεσε ότι «οι εξαγωγές μας βοηθούν την Ευρώπη».

  

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v