Jim O'Neill: O νονός των "BRIC" ανακαλύπτει τις "MINT"

Το Μεξικό, η Ινδονησία, η Νιγηρία και η Τουρκία μπορεί να είναι οι νέες "ΒRIC" για όσους επενδύουν στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, εκτιμά ο Jim O'Neill.

Jim ONeill: O νονός των BRIC ανακαλύπτει τις MINT

Ο πρώην αναλυτής της Goldman Sachs, Jim O’Neill, είχε πρωτοχρησιμοποιήσει τον όρο "BRIC" για τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας.

Ωστόσο το 2013 δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τις χώρες αυτές και πολλοί επενδυτές έχουν σταματήσει να περιμένουν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του παρελθόντος.

Η προσοχή των επενδυτών έχει αρχίσει να μεταφέρεται από τις αναπτυσσόμενες αγορές στις παραμεθόριες (frontier).

Σε άρθρο του στο Bloomberg ο Jim O’Neill γράφει σχετικά με έναν νέο όρο για τις παραμεθόριες αγορές, τις "ΜΙΝΤ".

"Πέρασα την περασμένη εβδομάδα στην Ινδονησία, δουλεύοντας για μια σειρά του BBC για τις τέσσερις πιο δημοφιλείς αναπτυσσόμενες οικονομίες εκτός των «ΒRIC». Oι «ΒRIC» - η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα – παρακολουθούνται ήδη αρκετά προσεκτικά" επισημαίνει.

"Η ομάδα των χωρών που μελετάω για αυτήν την σειρά – ας τις ονομάσουμε «MINT» - αξίζουν ισάξιας προσοχής. Το Μεξικό, η Ινδονησία, η Νιγηρία και η Τουρκία παρουσιάζουν ιδιαίτερα ευνοϊκά δημογραφικά τουλάχιστον για τα επόμενα είκοσι χρόνια και οι οικονομικές τους προοπτικές έχουν ενδιαφέρον" σημειώνει ο J. O’Neill.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v