Η Ιρλανδία λέει "όχι" στη γραμμή πίστωσης

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας ανακοινώνει πως η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο ολοκληρώνεται χωρίς να ζητήσει το Δουβλίνο γραμμή πίστωσης. Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες απέδωσαν καρπούς, τόνισε ο Όλι Ρεν.

Η Ιρλανδία λέει όχι στη γραμμή πίστωσης

Η Ιρλανδία βγαίνει από το μνημόνιο και μάλιστα χωρίς να ζητήσει προληπτική γραμμή πίστωσης, δηλώνει ο πρωθυπουργός της χώρας Έντα Κένι. "Αυτή είναι η σωστή επιλογή", δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. 

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν ανέφερε από την πλευρά του πως το Δουβλίνο σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές τον Φεβρουάριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα την τελευταία δόση από το πακέτο των 85 δισ. ευρώ της Ιρλανδίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την ολοκλήρωση του προγράμματος στα τέλη του έτους.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι η χώρα θα είναι η πρώτη από τις τέσσερις που προσέφυγαν σε πρόγραμμα διάσωσης που θα πραγματοποιήσει «καθαρή έξοδο», χωρίς όρους από την Ε.Ε. αναφορικά με τη δημοσιονομική της πολιτική. 

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι που εκτιμούν ότι η Ιρλανδία θα πρέπει να ζητήσει κάποια πιστωτική γραμμή, δεδομένου ότι διαθέτει ένα μαξιλάρι μόλις 25 δισ. ευρώ σε διαθέσιμα και θα πρέπει να υπάρξει εναλλακτική στην περίπτωση που η σημερινή ηρεμία στις αγορές ανατραπεί.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν και για τα επερχόμενα stress test. Αν αποδειχθεί ότι οι τράπεζες χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια, τότε είναι πιθανό να υπάρξει πρόβλημα, δεδομένου και του μεγέθους του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Αυτό άλλωστε οδήγησε την Ιρλανδία πριν από τρία χρόνια στο να ζητήσει διάσωση.

Ο Κένι πάντως υποστηρίζει ότι η οικονομία αναπτύσσεται και τα ελλείμματα μειώνονται. «Δεν έχουν τελειώσει οι προκλήσεις, κανείς όμως δεν πρέπει να αμφισβητεί την πρόθεση της κυβέρνηση να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε. Σήμερα είναι ένα ακόμα βήμα σε αυτό το ταξίδι». Ο ίδιος αποκάλυψε ότι έχει συζητήσει το θέμα με την Άγκελα Μέρκελ και εκείνη δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως την επιλογή του Δουβλίνου.

Ρεν: Οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς - Ισχυρό μήνυμα στις αγορές

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταστήσει σαφές πως είναι ευθύνη της Ιρλανδίας να αποφασίσει αν θα ζητήσει προαιρετική γραμμή πίστωσης και ότι θα στηρίξει τη χώρα όποια απόφαση και αν πάρει, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν.

Ο κ. Ρεν επεσήμανε πως η Ιρλανδία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και είναι καλά προετοιμασμένη για να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα διάσωσης.

Η επιτυχημένη έξοδος από το πρόγραμμα θα στείλει στις αγορές και τους διεθνείς δανειστές ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η Ιρλανδία απέδωσαν καρπούς, τόνισε.

Η Ιρλανδία έχει συγκεντρώσει σημαντικά μαξιλάρια ρευστότητας, με την βοήθεια και της απόφασης των Ευρωπαίων εταίρων της το 2013 να επιμηκύνει την διάρκεια των δανείων προς την χώρα, πρόσθεσε.

"Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ιρλανδία και τον ιρλανδικό λαό. Προσφέρει ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η αποφασιστική εφαρμογή μιας περιεκτικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας μπορεί να αλλάξει αποφασιστικά το οικονομικό μέλλον μιας χώρας και να την επαναφέρει στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και της ενίσχυσης της απασχόλησης" υπογράμμισε ο κ. Ρεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v