Fitch: Ισχυρά τα κέρδη των ιαπωνικών τραπεζών

Σύμφωνα με την Fitch, ο βασικός δανεισμός των ιαπωνικών τραπεζών δεν έχει ακόμα ωφεληθεί από τα λεγόμενα Abenomics, αφού δεν έχει υπάρξει σημαντική αύξηση της ζήτησης για δάνεια ή διεύρυνση των επιτοκιακών περιθωρίων.

Fitch: Ισχυρά τα κέρδη των ιαπωνικών τραπεζών

Τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι μεγάλες ιαπωνικές τράπεζες και οι περιφερειακές τράπεζες το α' εξάμηνο της χρήσης, βασίστηκαν στις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς και στο λιγότερο δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον, σχολιάζει η Fitch. Ωστόσο, ο βασικός δανεισμός δεν έχει ακόμα ωφεληθεί από την όποια ενίσχυση προσέφεραν στην ιαπωνική οικονομία τα λεγόμενα Abenomics, καθώς η ενίσχυση αυτή δεν έχει ακόμα «μεταφραστεί» σε σημαντική αύξηση της ζήτησης για δάνεια ή στην διεύρυνση των επιτοκιακών περιθωρίων.

Οι πιο ευνοϊκές συνθήκες στην χρηματοοικονομική αγορά σε συνδυασμό με τον αυστηρό έλεγχο του κόστους, έχουν ήδη ενισχύσει την ικανότητα απορρόφησης των ρίσκων από τις μεγάλες τράπεζες. Παράλληλα, οι ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες συνέχισαν να ενισχύουν την άνοδο της κερδοφορίας των τραπεζών, όπως φάνηκε και από την ανακοίνωση αθροιστικής αύξησης άνω του 70% στα προ φόρων κέρδη τους σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2013.

Η ενίσχυση της δυναμικής της κερδοφορίας έχει ως αποτέλεσμα όλες οι μεγάλες ιαπωνικές τράπεζες και οι περισσότερες μεγάλες περιφερειακές τράπεζες να προχωρήσουν σε αναβάθμιση των προβλέψεών τους για τα κέρδη της συνολικής χρήσης. Ωστόσο, σύμφωνα με την Fitch, οι εκτιμήσεις αυτές υποδηλώνουν επίσης μια αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης αναφορικά με την διατήρηση της δυναμικής αυτής στο υπόλοιπο της χρήσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v