Η Μ. Ανατολή κορυφαία πηγή ανησυχίας το 2014

Σύμφωνα με την έκθεση, η ανεργία και το διευρυνόμενο χάσμα στα εισοδήματα επίσης θα αποτελέσουν βασικούς παράγοντες ανησυχίας για τους παγκόσμιους ηγέτες, αν και πρώτο στη «λίστα» έρχεται το θέμα των εντάσεων σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική

Η Μ. Ανατολή κορυφαία πηγή ανησυχίας το 2014

Οι κοινωνικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (ΜΕΝΑ) θα κυριαρχήσουν στην διεθνή ατζέντα το επόμενο έτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση σε 1.500 ειδήμονες, που διεξήγαγε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ο Οργανισμός συγκέντρωσε τις απόψεις ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών και κυβερνητικών υπαλλήλων για την έκθεσή του αναφορικά με τις προοπτικές βασικών οικονομικών τάσεων, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ανεργία και το διευρυνόμενο χάσμα στα εισοδήματα επίσης θα αποτελέσουν βασικούς παράγοντες ανησυχίας για τους παγκόσμιους ηγέτες, αν και πρώτο στη «λίστα» έρχεται το θέμα των εντάσεων στην περιοχή ΜΕΝΑ.

Στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα θέματα ανησυχίας τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία καθώς και την πολιτική αστάθεια και την ανεργία στη Βόρεια Αφρική.

«Το έτος 2014 σίγουρα δεν είναι έτος εφησυχασμού», δήλωσε η Martina Gmur, διευθυντικό στέλεχος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να ανακάμπτει από την ύφεση, όμως η έρευνα αυτή δείχνει πως υπάρχει απίστευτα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει ώστε να γυρίσει ο κόσμος και πάλι σε βιώσιμη τροχιά, οικονομικά, πολιτικά και περιβαλλοντικά».

Το διευρυνόμενο χάσμα στα εισοδήματα κρίθηκε η δεύτερη σημαντικότερη τάση, με επιπτώσεις στην υγεία, την εκπαίδευση και την κοινωνική κινητικότητα σε όλες τις περιοχές του κόσμου, ενώ βασική τάση αποτελεί και η διαρθρωτική ανεργία, η οποία χαρακτηρίζεται ως ένα «παγκόσμιο ζήτημα που απαιτεί παγκόσμια λύση».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v