Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΟΣΑ: «Ψαλίδι» στις προβλέψεις για ανάπτυξη το 2014

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες δεν μπορούν να καλύψουν το κενό που αφήνει η επιβράδυνση των αναδυόμενων, δηλώνει ο ΟΟΣΑ. Τι βλέπει για ΗΠΑ, ευρωζώνη και Ιαπωνία. Ζητά πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ και ενίσχυση επενδύσεων στη Γερμανία.

ΟΟΣΑ: «Ψαλίδι» στις προβλέψεις για ανάπτυξη το 2014

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για τη διεθνή ανάπτυξη του 2014 προχώρησε ο ΟΟΣΑ, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην επιβράδυνση των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει πλέον για το 2014 ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3,6% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 4%.

«Υποβαθμίσαμε τις προβλέψεις μας για πολλούς λόγους, αλλά ο πιο σημαντικός είναι η επιβράδυνση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες» δήλωσε ο επικεφαλής ανάλυσης του ΟΟΣΑ, Πιερ Κάρλο Πάντοβαν μιλώντας στο Reuters. Ο ίδιος εξηγεί πως οι ανεπτυγμένες οικονομίες δεν μπορούν να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η επιβράδυνση στις αναδυόμενες. «Οι ΗΠΑ αναπτύσσονται, αλλά πρέπει να λύσουν το δημοσιονομικό τους πρόβλημα. Η ευρωζώνη εξελίσσεται σε περιοχή με ανάπτυξη, αλλά με πολύ αδύναμο ρυθμό, ενώ η Ιαπωνία αναπτύσσεται μεν, αλλά υπάρχει το ερώτημα πόσο βιώσιμη είναι η ανάπτυξή της» εξηγεί.

Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει για τις ΗΠΑ ανάπτυξη 2,9% το 2014, που είναι και ο ισχυρότερος ρυθμός από το 2005. Για την ευρωζώνη προβλέπει ανάπτυξη 1% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,1%. Ο Οργανισμός τονίζει ωστόσο ότι υπάρχει μεγάλη ανισότητα στην ανάπτυξη μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, για τη Γερμανία προβλέπει επιτάχυνση της ανάκαμψης στο 1,7% το 2014 και η Γαλλία προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί κατά 1%.

Αναφέρει μάλιστα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών αλλά και εταιρικών ομολόγων ώστε να αποτρέψει τον εγκλωβισμό της ευρωζώνης στην παγίδα του αποπληθωρισμού, όπως ακριβώς συνέβη στην Ιαπωνία. Παρά την αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων, ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε πιο τολμηρές κινήσεις και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. "Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού μπορεί να αυξάνεται σταδιακά" δήλωσε ο κ. Πάντοβαν και συμπλήρωσε: "Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει αντισυμβατικά μέτρα για να πατάξει τη μονιμοποίηση του αποπληθωρισμού".

Συρρίκνωση του γερμανικού πλεονάσματος το 2015

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει μάλιστα συρρίκνωση στο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας και μάλιστα στο 5,5% του ΑΕΠ. Πρόκειται για ένα από τα θέματα που έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις, ακόμη και διατλαντικές διαφωνίες, ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Γερμανία την κρίση στην ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι από το 2007 η χώρα καταγράφει στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών πλεόνασμα ανώτερο του 6% του ΑΕΠ, επίπεδο που πολλοί θεωρούν ότι λειτουργεί επιζήμια στους εμπορικούς εταίρους της στην ευρωζώνη. Το Βερολίνο έχει δεχθεί έντονη κριτική τον τελευταίο καιρό για το συγκεκριμένο ζήτημα, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι ανταγωνίζεται από θέση ισχύος τους αδύναμους εταίρους του ευρωπαϊκού Νότου. Η Κομισιόν μάλιστα έχει ξεκινήσει ειδική έρευνα για τη γερμανική οικονομία και τα πλεονάσματά της, ώστε να διαπιστωθεί εάν προκαλούν σοβαρές ανισορροπίες στην περιοχή.

Ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει τώρα ότι το γερμανικό πλεόνασμα ενδέχεται να συρρικνωθεί στο 5,5% του ΑΕΠ το 2015, μειώνοντας τις ανισορροπίες στην ευρωζώνη. Οι αναλυτές του εκτιμούν ότι οι μισθολογικές αυξήσεις και το χαμηλό ποσοστό της ανεργίας στη χώρα θα πυροδοτήσουν άνοδο της κατανάλωσης, ενώ παράλληλα τα χαμηλά επιτόκια θα οδηγήσουν σταδιακά σε αύξηση των δαπανών και σε ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης. «Γενικά, οι παράγοντες αυτοί θα οδηγήσουν στην επιθυμητή εξισορρόπηση της οικονομίας προς την εγχώρια ζήτηση» αναφέρει στο Economic Outlook ο ΟΟΣΑ.

Ο επικεφαλής ανάλυσης στον ΟΟΣΑ Περ Κάρλο Πάντοβαν, μιλώντας στο Reuters, δήλωσε πως το πρόβλημα στη Γερμανία είναι οι ελλιπείς επενδύσεις. «Θα ήταν καλό για τη Γερμανία να υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τη ζήτηση. Με υψηλότερες επενδύσεις θα αντιμετωπιστεί και το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών» είπε προσθέτοντας ότι αυτό θα επιτευχθεί με απελευθέρωση του κλάδου υπηρεσιών. «Αυτό θα ήταν προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας. Δεν υποστηρίζουμε μία λιγότερο ανταγωνιστική οικονομία».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v