Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βάιντμαν: Η λύση δεν είναι να τυπώσουμε χρήμα

Ο Γερμανός τραπεζίτης απορρίπτει εμμέσως πλην σαφώς το αίτημα του ΟΟΣΑ για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Απορρίπτει επίσης τη συζήτηση για νέα μείωση επιτοκίων λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς.

Βάιντμαν: Η λύση δεν είναι να τυπώσουμε χρήμα

«Δεν υπάρχει εύκολη έξοδος από την κρίση» δηλώνει ο Γενς Βάιντμαν, και συμπληρώνει: «Το να τυπώσουμε χρήμα σίγουρα δεν είναι η λύση». Με τις δηλώσεις αυτές, ο Γερμανός τραπεζίτης που μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ουσιαστικά απαντά στις έντονες πιέσεις που δέχεται η ΕΚΤ να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας) που διατυπώθηκε ακόμη και από τον ΟΟΣΑ.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο κ. δήλωσε επίσης ότι η ΕΚΤ μόλις μείωσε τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και πως θα πρέπει να περιμένει μέχρις ότου κάνει κάποια νέα κίνηση.

«Το Συμβούλιο μόλις χαλάρωσε περαιτέρω τη νομισματική πολιτική. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι δεν είναι λογικό να προαναγγείλλουμε ότι ξεκινά νέος γύρος» δήλωσε ο κ. Βάιντμαν. Επανέλαβε πάντως, ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια κινήσεων της ΕΚΤ αλλά τόνισε πως η συζήτηση για τις επόμενες κινήσεις στη νομισματική πολιτική αποπροσανατολίζει από τις πραγματικές αιτίες της κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v