Δημοσκόπηση RΤRS: Μικρή η πιθανότητα QE από EKT

Η ΕΚΤ πιθανότατα δεν θα προχωρήσει σε αγορές στοιχείων ενεργητικού, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Αναμένεται και τρίτος γύρος LTRO στις αρχές του 2014.

Δημοσκόπηση RΤRS: Μικρή η πιθανότητα QE από EKT

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά θα προσφέρει στις τράπεζες ένα νέο γύρο φθηνού χρήματος στις αρχές του 2014, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Vitor Constancio, ανέφερε πως όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι και πως έχει συζητηθεί το μέτρο της αγοράς ομολόγων. 

Ωστόσο με βάση την δημοσκόπηση του Reuters σε 60 οικονομολόγους, η πιθανότητα να το κάνει τους επόμενους 12 μήνες είναι μόλις 25%.

"Θα πρέπει να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αποπληθωρισμού σε όλη την ευρωζώνη, προτού η ΕΚΤ αποφασίσει να ξεκινήσει μια ποσοτική χαλάρωση" ανέφερε ο James Ashley της RBC. "Αυτήν την στιγμή αναμένουμε πληθωρισμό αρκετά χαμηλότερα από το στόχο, αλλά οι περισσότερες προβλέψεις δεν δείχνουν καθαρά αποπληθωρισμό" πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα πάνω από τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση αναμένουν πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ένα τρίτο γύρο LTRO (φθηνά τριετή δάνεια), που θα επιτρέψει στις τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνό χρήμα.

"Θα προσφέρει επιπρόσθετη ρευστότητα στις τράπεζες που το έχουν ανάγκη. Δεν θα παρατηρηθεί η ίδια ανταπόκριση με τον πρώτο γύρο, αλλά πιθανότατα θα υπάρξει σχετικά υψηλή ζήτηση από τις τράπεζες της Ισπανίας και της Ιταλίας" σημείωσε ο κ. Ashley.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v