Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merkel: Ποιος περίμενε το πλεόνασμα;

"Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει αξιοσημείωτες μεταρρυθμίσεις" δηλώνει η Angela Merkel. Δείχνει το δρόμο της αλλαγής των συνθηκών της ΕΕ για να προχωρήσει η τραπεζική ενοποίηση. Απορρίπτει την κριτική στην Γερμανία για τα πλεονάσματα.

Merkel: Ποιος περίμενε το πλεόνασμα;

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα σχόλια της Angela Merkel για την Ελλάδα μία μόλις ημέρα πριν από την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο. «Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει αλλαγές τα τελευταία χρόνια που είναι απολύτως αξιοσημείωτες. Ποιος θα περίμενε ότι η χώρα θα κατέγραφε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος;», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο, ενώ  η τρόικα επιμένει ότι υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. 

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη πολιτική της ευρωζώνης, πάντως, η Α. Merkel έδειξε τον δρόμο της αλλαγής των συνθηκών για την τραπεζική ενοποίηση, δηλώνοντας πως η Γερμανία είναι έτοιμη να εργαστεί σε αυτήν την κατεύθυνση. Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να εργαστεί στην κατεύθυνση της αλλαγής των συνθηκών της Ε.Ε. τόσο για την εποπτεία όσο και για τη στήριξη και εκκαθάριση των τραπεζών. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τις τράπεζες μέχρι τα Χριστούγεννα. 

Η Α. Μerkel απάντησε επίσης στην έντονη κριτική που δέχεται η Γερμανία για την πολιτική υψηλών πλεονασμάτων που ακολουθεί. Σημειώνεται ότι για το θέμα έχει ξεκινήσει έρευνα ακόμη και η Κομισιόν καθώς αρκετοί αναλυτές τονίζουν πως το υψηλά πλεονάσματα της Γερμανίας εμποδίζουν τις προσπάθειες ανάκαμψης των χωρών της περιφέρειας. «Θα ήταν παράλογο η Γερμανία να  πλήξει την ανταγωνιστικότητά της με τεχνητό τρόπο», απάντησε η Α. Merkel.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v