Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίγυπτος: Persona non grata ο Τούρκος πρέσβης

Η Αίγυπτος κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη να φύγει από τη χώρα, ενώ ανακοίνωσε πως υποβαθμίζει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Τουρκία.

Αίγυπτος: Persona non grata ο Τούρκος πρέσβης

Νέα ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου. Σύμφωνα με την Hurriyet, η Αίγυπτος κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη να φύγει από τη χώρα, κηρύσσοντάς τον "persona non grata".

Οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν επιδεινωθεί μετά την απομάκρυνση του Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό.

«Υποβαθμίζουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις με την Τουρκία», δήλωσε εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών. «Έχουμε ζητήσει από τον τούρκο πρέσβη να φύγει από τη χώρα». Η Αίγυπτος ανακάλεσε επίσης την διπλωματική αποστολή της στην Τουρκία. 

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών επικαλείται τις συνεχόμενες παρεμβάσεις της Τουρκίας στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, με τον ΥΠΕΞ Badr Abdalatty να δηλώνει πως η Τουρκία "επιχειρεί να επηρεάσει την δημόσια γνώμη κατά των αιγυπτιακών συμφερόντων, στήριξε συναντήσεις οργανώσεων που θέλουν να προκαλέσουν αστάθεια στη χώρα". 

Η Άγκυρα απάντησε κηρύσσοντας τον πρεσβευτή της Αιγύπτου στην Τουρκία "ανεπιθύμητο πρόσωπο".

Και οι δύο χώρες θα εκπροσωπούνται στην πρωτεύουσα η μία της άλλης σε επίπεδο επιτετραμμένου--ουσιαστικά ο δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να σεβαστεί "ποτέ" τους κυβερνώντες που τοποθέτησε ο αιγυπτιακός στρατός, μετά την απέλαση του τούρκου πρεσβευτή από την Αίγυπτο.

"Δεν πρόκειται να σεβαστώ ποτέ εκείνους που ανήλθαν στην εξουσία με πραξικόπημα", δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους. "Δεν σεβόμαστε ποτέ εκείνους που δεν σέβονται τα κυρίαρχα δικαιώματα των λαών", πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v