Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΚΤ επανεξετάζει το ρίσκο από τα κρατικά ομόλογα

Οι σύμβουλοι του προέδρου της ΕΚΤ προτείνουν μεταξύ άλλων τη σύνδεση των ρίσκων από τις μεγάλες επενδύεις των ευρωπαϊκών τραπεζών με τα ομόλογα των εθνικών κυβερνήσεών τους. Ο Ντράγκι όμως τους επέστρεψε τις προτάσεις, ζητώντας την αναθεώρησή τους.

Η ΕΚΤ επανεξετάζει το ρίσκο από τα κρατικά ομόλογα

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι απέρριψε πρόταση των συμβούλων του για αλλαγή του τρόπου με τον οποίον σταθμίζεται το ρίσκο των κρατικών ομολόγων, ζητώντας τους να την «δουλέψουν» περισσότερο, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, μεταδίδει το Reuters.

Η κρίση χρέους της ευρωζώνης έχει υπερτονίσει τους κινδύνους οι τράπεζες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης ως θεωρητικό «μαξιλάρι» ασφαλείας έναντι των επενδύσεων υψηλού ρίσκου, ιδιαίτερα μετά το «κούρεμα» που υπέστησαν οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων.

Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε σειρά ελέγχων στους ισολογισμούς των τραπεζών προτού αναλάβει τον ρόλο του επόπτη του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης τον Νοέμβριο του 2014, και το Spiegel, επικαλούμενο πηγές της Τράπεζας, ανέφερε ότι ανησυχούν ότι θα ήταν άκαιρη μια διαμάχη ως προς το υφιστάμενο σύστημα χρηματοδότησης των κυβερνήσεων.

Τα μέτρα που προτείνουν οι σύμβουλοι του Ντράγκι θα μπορούσαν να έχουν μεγάλη επίπτωση στο πως οι χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση θα χρηματοδοτούνται στο μέλλον, ανέφερε το περιοδικό.

Τα μέλη του European Systemic Risk Board, ενός φορέα που συνδέεται με την ΕΚΤ, ο οποίος παρακολουθεί πιθανά οικονομικά προβλήματα, έκαναν μια σειρά προτάσεων όπως για παράδειγμα η σύνδεση των ρίσκων από τις μεγάλες επενδύσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών με τα ομόλογα των εθνικών κυβερνήσεών τους, σύμφωνα με το Spiegel.

Φέρονται να δήλωσαν ότι τέτοιοι κίνδυνοι θα αντιμετωπίζονταν όπως το εταιρικό χρέος μεσοπρόθεσμα, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να κατέχουν μόνο ένα ορισμένο ποσό τέτοιου κινδύνου ή να τον στηρίζουν με κεφάλαια στον ισολογισμό τους. Ωστόσο, ο Ντράγκι τους έδωσε πίσω τις συστάσεις προκειμένου να «αναθεωρηθούν», σύμφωνα με το Spiegel.

Η ΕΚΤ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχολιασμό του δημοσιεύματος, σημειώνει το Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v