Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Coeure: Δεν υπάρχουν ρίσκα αποπληθωρισμού

Οι χρηματαγορές σταθεροποιούνται και τα επιτόκια επιστρέφουν σε κανονικά επίπεδα, δήλωσε από το Τόκιο ο Ch. Noyer, ενώ ο B. Coeure υπογράμμισε πως δεν βλέπει ρίσκα αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Coeure: Δεν υπάρχουν ρίσκα αποπληθωρισμού

Η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια οφείλεται στον αργό ρυθμό του αντιπληθωρισμού και όχι στην άποψη ότι υλοποιούνται τα ρίσκα αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη, δήλωσε στο πλαίσιο φόρουμ στο Τόκιο το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Τράπεζας, Benoit Coeure.

«Δεν ενεργήσαμε διότι βλέπουμε τα ρίσκα αποπληθωρισμού να υλοποιούνται στην ευρωζώνη», δήλωσε. «Ενεργήσαμε διότι θέλαμε να διατηρήσουμε ένα επαρκές περιθώριο ασφαλείας πάνω από τον μηδενικό πληθωρισμό».

Από την πλευρά του, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΚ, Christian Noyer, είπε πως οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές σταθεροποιούνται και πως τα επιτόκια επιστρέφουν σε κανονικά επίπεδα, καθώς η ευρωζώνη δείχνει αυξανόμενα σημάδια ανάκαμψης.

Ο κ. Noyer σημείωσε πως οι προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα ενιαίο τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη θα τονώσει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες και θα βελτιώσει την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο, ενώ ξεκαθάρισε ότι είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων προκειμένου ο πληθωρισμός να φτάσει πιο κοντά στα επιθυμητά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v