Ελβετία: «Όχι» σε πλαφόν στους μισθούς στελεχών

Το μέτρο, γνωστό και ως πρωτοβουλία 1:12, προέβλεπε την απαγόρευση οι μισθοί των στελεχών να είναι υψηλότεροι από 12 φορές τον κατώτατο μισθό που λαμβάνουν οι υπάλληλοι των επιχειρήσεών τους. Όχι είπαν οι Ελβετοί στο δημοψήφισμα.

Ελβετία: «Όχι» σε πλαφόν στους μισθούς στελεχών
Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να έδειχναν μεγάλη δυσαρέσκεια αναφορικά με τους τεράστιους μισθούς των στελεχών επιχειρήσεων, ωστόσο τελικά οι Ελβετοί ψηφοφόροι απέρριψαν την επιβολή αυστηρών ορίων σε αυτούς, σύμφωνα με τους New York Times.

Το μέτρο, γνωστό και ως πρωτοβουλία 1:12 καθώς προέβλεπε την απαγόρευση οι μισθοί των στελεχών να είναι υψηλότεροι από 12 φορές τον κατώτατο μισθό που πληρώνονται οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι των επιχειρήσεών τους, απορρίφθηκε από το 65% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν.

Πολλοί Ελβετοί δεν αισθάνονται άνετα με την επιβολή από την κυβέρνηση αυστηρού πλαφόν στους μισθούς.

Η Ελβετία, μία από τις πιο φιλικές προς τις επιχειρήσεις χώρες της Ευρώπης, παραδοσιακά έχει περιορισμένους ρυθμιστικούς κανόνες για τις επιχειρήσεις και επιβάλλει σχετικά χαμηλή φορολογία εισοδήματος. Έτσι, έχει γίνει δημοφιλής βάση όχι μόνο για τράπεζες και hedge funds, αλλά και για μεγάλες χημικές, φαρμακευτικές και μηχανολογικές εταιρείες.

Η επιβολή πλαφόν θεωρήθηκε από τους περισσότερους ψηφοφόρους πολύ ακραίο μέτρο. «Ο κόσμος έχει ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο σύγχρονος καπιταλισμός, όμως εξακολουθεί να προτιμά μια οικονομία ελεύθερης αγοράς», εκτίμησε ο Daniel Kubler, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Η Βουλή αποφάσισε να μη συστήσει το μέτρο, όπως και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Το Συμβούλιο ανέφερε ότι κατανοεί τους λόγους για τους οποίους ελήφθη αυτή η πρωτοβουλία, όμως εξέφρασε ανησυχία ότι η εφαρμογή της θα διώξει τις επιχειρήσεις και θα είναι δύσκολη η επιβολή της.

Παρότι το δημοψήφισμα ήταν τελικά αρνητικό, οι ψηφοφόροι εκφράζουν δυσαρέσκεια για τη συμπεριφορά ορισμένων ελβετικών επιχειρήσεων και των στελεχών τους. Οι υπέρμαχοι της πρωτοβουλίας παραπονιούνται ότι εταιρείες όπως η ελβετική τράπεζα UBS, η οποία έλαβε κρατική στήριξη λόγω της χρηματοοικονομικής κρίσης, συνεχίζουν να πληρώνουν στα στελέχη τους τεράστια μπόνους ακόμα και αν οι επιδόσεις τους είναι φτωχές.

Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας 1:12 παραδέχθηκαν την ήττα τους στο δημοψήφισμα της Κυριακής, υποστήριξαν όμως ότι πέτυχαν να γνωστοποιήσουν το θέμα στο κοινό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v